Новини

 

Проблеми соціалізації особистості на вістрі наукового інтересу

13.11.2018

8-9 листопада 2018 року на факультеті психології відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «Соціалізація і ресоціалізація особистості в умовах сучасного суспільства».

Захід зібрав понад 200 учасників з 53 різних наукових та освітніх установ України й зарубіжжя. Результатами своїх досліджень ділилися науковці і психологи-практики з США (Університет Каліфорнії), Республіки Польща (м. Ченстохова, м. Щецин), Фінляндії (м. Турку), Китаю (м. Шанхай), а також з Києва, Чернігова, Запоріжжя, Тернополя, Вінниці, Одеси, Харкова, Черкас, Кривого Рогу та ін. З вітальним словом до учасників конференції звернувся директор Інституту психології імені Г. С. Костюка академік Сергій Максименко.

На Пленарному та секційних засіданнях наукові доповіді зробили понад 30 докторів наук, професорів, серед яких 8 професорів факультету психології КНУ імені Тараса Шевченка – Іван Данилюк, Олена Власова, Катерина Мілютіна, Олена Чуйко, Наталія Максимова, Надія Чернуха, Вадим Васютинський та Юрій Швалб. У роботі конференції також брали участь представники МОН та МОЗ України, громадських організацій: «Дороговказ», «Ліга офіцерів» та «Навчай для України» й асоціацій – Української психологічної асоціації, Української асоціації психології освіти і розвитку, Національної психологічної асоціації, Незалежної асоціації психологів, Асоціації незалежних експертів України.

У межах конференції обговорювалися теоретико-методологічні аспекти соціалізації в сучасній науці; проблеми професійної, економічної, етнічної, політичної, медіа- та Інтернет соціалізації особистості; проблеми нормативно-правового забезпечення психологічної допомоги в Україні; практики психологічної допомоги у процесах соціалізації і ресоціалізації особистості; актуальні питання освітньої соціалізації в умовах неперервної освіти; потенціал формальної та інформальної соціалізації як умови особистісного зростання людини; проблеми та перспективи дослідження соціалізації і розвитку обдарованих осіб та чинники порушення процесу соціалізації.

У ході конференції окрім звичних форм дискусії, учасники могли спілкуватися й у творчих форматах. Організатори запропонували взяти участь у організаційно-діяльнісній грі «Нормативне регулювання психологічної діяльності в Україні» (керівник – професор Юрій Швалб) та низці майстер-класів провідних фахівців у галузі практичної психології: «Діалог зі своїм внутрішнім Я», «Особистісний коучинг та планування професійної кар’єри», «Трансформаційна психологічна гра як модель соціальної взаємодії», «Роль емоційного інтелекту у становленні ефективного лідера», «Техніка «ресурсного фокусу» в рамках психологічного супроводу в/с строкової служби» тощо.

У підсумку учасники схвалили резолюцію, у якій констатували про необхідність розробки Концепції забезпечення психологічної допомоги (діяльності) та проекту Закону «Про психологічну допомогу» в Україні як правового інструменту гарантування якості психологічного супроводу населення у розв’язанні складних життєвих проблем, підтримки психічного здоров’я та пов’язаного з ним суб’єктивного благополуччя українців, розвитку особистісного потенціалу всіх громадян країни в сучасних умовах соціалізації.

 

Світлана Пащенко 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024