Новини

 

Актуально про «Мову як світ світів»

12.11.2018

Колектив кафедри української мови та прикладної лінгвістики Інституту філології КНУ організував ХІІІ Міжнародну наукову конференцію «Мова як світ світів».

 

Захід відбувся напередодні Дня української писемності та мови, 8 листопада 2018 року. Для участі в конференції зареєструвалося 75 науковців, дехто з них представляв закордонні дослідницькі школи.

У вітальній промові до учасників конференції директор Інституту філології Григорій Семенюк наголосив: «Мова здавна мала значення: для нас – нації, що затято боролася за власну самоідентичність, та для наших одвічних ворогів-окупантів». Директор відзначив, що попри певне поліпшення мовної ситуації (зокрема, ухвалення в першому читанні законопроекту 5670-д «Закону про забезпечення функціонування української мови як державної», розробка нового українського правопису) філологам не слід зупинятися на досягнутому.

Професорка Лідія Гнатюк у своїй доповіді відзначила декілька важливих аспектів: зосередилася на поширеній звичці плутати такі поняття, як «давність лексики» і «давність мови», а також взаємозамінювати терміни «українська мова», «літературна мова» й «мова літератури»; нагадала про модерну традицію віддавати власне українські чи праслов’янські слова (архаїзми) – російській традиції.

Про актуальні виклики сьогодення доповідав і доцент Олександр Бондаренко. Зокрема, зосередився на висвітленні поняття «консцієнтальних воєн», що є «боротьбою на ураження свідомості, спрямованої на дезорієнтацію, примітивізацію й хаотизацію свідомості особистості». Для ілюстрації власних тез Олександр Бондаренко навів низку міфів, що масово поширюються й впливають на свідомість українців: історичні (міф про «трьох братів зі спільної колиски»), економічні (гасла про те, «Україні не вижити без російського газу»), релігійні (доконечна потреба функціонування «єдиної православної церкви»), культурні (розповсюдження твердження про те, «українська культура – виключно селянська»), мовні, етнічні й подібні.

Не залишилися без уваги присутніх та фахового обговорення й доповіді науковців Інституту філології: Сергія Різника, Галини Наєнко, Оксани Ніки та Юрія МосенкісаНадалі учасники конференції продовжили фахові дискусії під час роботи шести тематичних секцій, зокрема, таких:

  • «Історія української мови»,
  • «Сегментна і надсегментна фонетика»,
  • «Лексикологія та лексикографія»,
  • «Когнітологія»,
  • «Граматикологія»,
  • «Лінгвопоетика».

Упродовж конференції «Мова як світ світів» представити власні наукові дослідження могли не лише досвідчені науковці, а й студенти та аспіранти КНУ імені Тараса Шевченка.

 

За матеріалами Юлії Кузьменко,

знімки – Валерій Попов, Юлія Кузьменко,

відділ зв’язків із громадськістю Інституту філології

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024