Новини

 

Лекція доктора Ендрю Рейнольдса

19.09.2018

Співпраця Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні продовжується.

Зі спільної ініціативи координаторки з громадянської освіти (IFES України) Карини Кальник та асистента кафедри політології Ірини Лященко, а також за підтримки філософського й економічного факультетів 18 вересня 2018 року було проведено лекцію доктора Ендрю Рейнольдса.

Нагоду відвідати лекцію на тему «Виборчі системи та українська демократія» отримали студенти 4 курсу спеціальності міжнародна економіка та маркетинг.

У лекції-презентації професор Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл (США) д-р Е.Рейнольд зосередив увагу на проблематиці «хиткої» української демократії, тобто такої, що є надзвичайно вразлива під дією внутрішніх та зовнішніх чинників, особливо корупції та військової агресії. Однак, експерт зауважив про безальтернативність демократичній традиції на шляху побудови успішної української держави. З огляду на це, він наголосив на важливості організації чіткої та зрозумілої виборчої процедури, що є невід'ємним принципом демократії. «Навчитися грати за правилами» – таким було побажання експерта.

Ставлення ж студентського загалу до експертної думки та розуміння важливості їхньої власної ролі у виборчому та демократичному процесі можна оцінити з коментарів, що прозвучали після завершення лекції.

Катерина Линник (студентка 4 курсу спеціальності маркетинг): «Як на мене, то лектор вдало і доступно пояснив всі основні процедури політичних виборів і систем на прикладах інших держав. Також, було цікаво почути думку експерта стосовно політичної системи в Україні  та його незалежні висновки. Підсумовуючи можу сказати, що ця лекція дала мені нові знання і матеріал для роздумів».

Марина Опрощенко (студента 4 курсу спеціальності міжнародна економіка): «Дуже вдячна за неймовірну можливість послухати думку світового експерта із питання, ще більш актуалізованого в передвиборчих умовах. Завдяки лекції знайшла для себе багато відповідей, узагальнила як теоретичні аспекти важливості демократії, так і практичного її втілення і напрямів редизайну виборчої системи. Після завершального коментаря доктора Рейнольдса про Арістотелівський громадський обов'язок участі в політичному житті задумалась, наскільки сильною владою наділений кожен громадянин. Чому така низька явка виборців, яким чином можна підвищити активність громадського суспільства? Напевне, через залучення молоді і загальну просвіту. Саме для цього і мають проводитись подібні до сьогоднішнього заходи».

 

За матеріалами Ірини Лященко,

асистентки кафедри політології філософського факультету КНУ

 

Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024