Новини

 

Вступ-2018 – напрацювати позитивні зміни!

14.08.2018

За два тижні розпочнеться новий навчальний рік, а Вступна кампанія-2018 для окремих категорій абітурієнтів іще триває (продовжується набір студентів для навчання за кошти фізичних та юридичних осіб, а також студентів, які є громадянами іноземних держав), проте більшість результатів відомо й загальні підсумки можна підбити.

Загалом до Університету рекомендовано на бакалаврат 2885 вступників, що на 3% більше порівняно з показниками минулого року. Кількість вступників, які прагнуть навчатися за контрактом у КНУ, наразі складає 1 300 осіб, проте це число ще продовжуватиме зростати.

Цього року варто відзначити належний рівень технічного забезпечення Вступної кампанії-2018, що сприяло майже безперебійній реєстрації вступниками електронних кабінетів та подачі заяв до обраних ЗВО. Натомість, за спостереженнями працівників Приймальних комісій КНУ, труднощі виникали з підрахунками абітурієнтами середнього бала своїх атестатів (минулого року подібну статистику подавали заклади шкільної освіти). Оскільки представники ЗВО стикалися з помилками й неточностями в таких підрахунках, тому всі заяви ретельно перевіряли, а за потреби – вимагали коригування поданих даних. Нововведенням цього року став і регіональний коефіцієнт, що забезпечувало одним і тим самим вступникам різні конкурсні бали при подачі заяв до різних ЗВО.

Варто виокремити й інший проблемний аспект: кількість рекомендованих до зарахування й число абітурієнтів, які виконали умови вступу, не збігалися. Мова йде про абітурієнтів, які не подали оригінали своїх документів до Відбіркових комісій Університету, чим фактично відмовились від запропонованих місць.

Секретаріат Приймальної комісії КНУ підготував ґрунтовний статистичний аналіз цьогорічної Вступної кампанії до Університету, за результатами опитування абітурієнтів було визначено основні фактори відмови від запропонованого бюджетного місця для навчання. Рейтинг склали такі чинники:

- вирішили навчатися за контрактною формою навчання на більш популярних спеціальностях у інших українських ЗВО;

вирішили навчатися за контрактною формою навчання на більш популярних спеціальностях у межах самого КНУ (чим суттєво погіршили статистику відповідних структурних підрозділів);

- поїхали вчитися закордон (для Києва ця цифра значно менша, аніж аналогічні показники для Західних областей України);

- відмовилися через сімейні обставини;

- на час подачі документів уже навчалися в ЗВО, а спробу вступу розглядали як перевірку власних можливостей.

Серед підрозділів КНУ, де кількість рекомендацій і число поданих оригіналів документів дорівнює чи наближається до 100%, такі: Інститут високих технологій, механіко-математичний факультет та факультет комп’ютерних наук та кібернетики.

Ця статистика не свідчить, що кількість вступників за природничими освітніми програмами була значно вищою порівняно з гуманітарними напрямами. Насправді варто врахувати дію низки чинників, що й спричинило подібні випадки. Зокрема, більшість природничих спеціальностей цьогоріч перебували в статусі «захищених», тому на вивільнені бюджетні місця була можливість дозараховувати абітурієнтів. Натомість для навчання за гуманітарними освітніми напрямами таких можливостей практично не передбачалося.

Проте саме за гуманітарними навчальними програмами спостерігається тенденція, коли формально державне замовлення за певними освітніми напрямами не виконано, але в той же час кількість охочих навчатися за тими ж напрямами за кошти фізичних або юридичних осіб – неймовірно висока. Подібні ситуації найбільш були характерними цього року для Інституту міжнародних відносин, Інституту філології та юридичного факультету.

Такі ситуації, звісно, потребують подальшого фахового розгляду представниками Міністерства освіти і науки України задля вдосконалення правил і умов Вступу. Проте існує ще й нагальна потреба заздалегідь проводити потужну роз’яснювальну кампанію, котра б допомагала абітурієнтам і їхнім батькам зрозуміти особисту відповідальність за долю інших, не таких успішних вступників, оскільки у випадках, коли студент відмовляється від одержаної рекомендації, його гарантоване державою місце практично неможливо перерозподілити комусь іще. Саме на таких питаннях і варто зосередитися Міносвіти у виробленні подальших позитивних змін майбутніх Вступних кампаній.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024