Новини

 

«Роксоланії» – 15!

15.06.2018

Є у Шевченковому університеті джерело, з якого вже 15-ий рік поспіль народжуються хранителі народної традиції, які гордо кличуть себе роксоланцями. Роксоланцями вони залишаються навіть після закінчення КНУ. Як доказ цього – святкування 15-річчя Народного ансамблю «Роксоланія», що 14 червня зібрало в актовій залі Головного корпусу Університету різні покоління роксоланців.

Народний ансамбль української музики «Роксоланія» створений на базі Інституту філології у 2001 році. В основі концепції ансамблю – збирання, обробка і популяризація зразків музичного фольклору різних регіонів України. Виконавський склад ансамблю включає декілька різних хорових гуртів, дуетів, тріо та солістів. Невід’ємною частиною ансамблю є народно-інструментальний гурт та хореографічна група.

Одним із головних принципів творчої роботи ансамблю є вивчення стильових особливостей традиційного народнопісенного виконавства в різних жанрах, а також відтворення манери співу, обрядових дійств із залученням інструментального супроводу та народних танців.

На сьогоднішній день «Роксоланія» на чолі з талановитими керівниками, викладачами кафедри фольклористики Інституту філології КНУ, Іваном Павленком, Світланою Лещинською, Наталею Хоменко постійно беруть участь як у міжнародних, так і у всеукраїнських фольклорних фестивалях, гідно презентуючи автентичну українську культуру закордоном. «Роксоланія» вже двічі підтвердила статус «Народного», отримала чимало закордонних та українських нагород. Ансамбль беззаперечно є окрасою як Інституту філології, Шевченкового університету, так і України загалом.

Підтвердженням цього став і святковий концерт – атмосферний і щирий. Як і завжди з «Роксоланією». Звучали вітальні слова, слова вдячності, слова захоплення, звучала і сама «Роксоланія» – щемко і чуттєво.

Не можуть не надихати думки очільниці кафедри фольклористики, професора Олени Івановської – зворушливі, життєствердні: «Про що я думаю? Думаю, що час біжить.... Про людей думаю – які вони прекрасні, щирі, талановиті... «Роксоланії» – 15! Сьогодні зустрілися усі покоління роксоланців, прийшли не самі – з дітками. А це означає: українська пісня лунатиме вічно. Щиро дякую усій фольклористичній родині за найкращий концерт мого життя».

Тож, многая літа, славна «Роксоланіє»!

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024