Новини

 

Міжнародна конференція «Штучні голоди в Україні ХХ століття» у КНУ

16.05.2018

16 травня 2018 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася міжнародна конференція «Штучні голоди в Україні ХХ століття».

Подія об’єднала довкола себе істориків, дослідників голодоморів, громадських діячів, представників влади, керівників музеїв, студентів, викладачів та усіх, хто прагне відновити історичну справедливість.

Перед офіційним відкриттям перший Президент України Леонід Кравчук, Президент України 2004-2010 рр. Віктор Ющенко, голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів та організатори зустрілися із ректором КНУ Леонідом Губерським.

Ректор подякував екс-президентам за те, що під їхньою егідою відбувається такий важливий захід, як міжнародна конференція про Голодомор.

На відкритті пленарного засідання ректор КНУ Леонід Губерський зауважив, що долучення Шевченкового університету до цієї події є знаковим, адже, за його словами: «Наші вчені, аспіранти, докторанти і студенти займаються вивченням цієї непростої, трагічної для нас сторінки в історії українського народу». Важливість вивчення студій про голодомори полягає не лише у тому, щоб наступне покоління знало про українське трагічне минуле, але й для того, аби в майбутньому подібні трагедії більше ніколи не повторювалися.

У свою чергу перший Президент Леонід Кравчук зауважив, що «має бути не тільки пам'ять про жертв Голодомору, а пам'ять недопущення трагедії і пам'ять покарання і неприйняття тих, хто сьогодні в Україні ще думає по-іншому».

Голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів нагадав, що Голодомор українського народу, як незаперечний факт геноциду, сьогодні визнано багатьма державами, церквами, авторитетними організаціями і науковцями, і коло міжнародного визнання має бути максимально розширене.

«Розширення цього визнання по міжнародній лінії потрібне Україні для великого розуміння світом історичної, жертовної боротьби українців за державну незалежність, ролі нашого народу у протистоянні диктатурі і тоталітаризму. Особливої ваги таке визнання набуває тепер, у важкий час неоголошеної війни Росії проти України. Бо ця війна є новітнім геноцидом всього українства, від державності до мови, культури, геноцидом нашої історичної пам'яті, цивілізаційних устремлінь»,  підкреслив голова «Меморіалу».

У своєму виступі Президент України 2004-2010 рр. Віктор Ющенко зауважив, що українське селянство свого часу стало загрозою «рускій ідеї» і «рускому міру», а полеміка щодо кількості жертв не витримує критики, адже мова йде про цінність людського життя, про невинно загиблих.

Загалом для участі у конференції зареєструвалося близько 120 учасників, наукові статті подали понад 60 дослідників.

Окрім того, у програмі конференції було продемонстровано документальний фільму про Голодомор «Окрадена Земля», презентовано книги Андрія Бондарчука «Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро», а також уперше у стінах КНУ було представлено виставку «Масовий голод у 1921-1923 роках».

Завершилася міжнародна конференція врученням сертифікатів про отримання грантів на дослідження, що запроваджено за ініціативою «Меморіалу».

Переглянути відеозапис із міжнародної конференції «Штучні голоди в Україні ХХ століття» можна на офіційному ресурсі – Миттєвості КНУ за посиланням.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024