Новини

 

Народний депутат Світлана Заліщук зустрілася зі студентами-журналістами

22.03.2018

19 березня народний депутат України, випускниця Інституту журналістики КНУ Світлана Заліщук прочитала лекцію «Сучасні виклики гібридної війни» для студентів-журналістів у стінах своєї Альма матір. В лекції були підняті надважливі теми щодо місця України у європейській та світовій політиці, а також питання безпеки України.

«Мюнхенський форум – термометр, що вимірює рівень безпеки у світі», так визачила народний депутат роль однієї з головних  інституціїу формуванні безпекової ситуації, в упередженні загроз та конфліктів.

У своєму спічі депутатка згадала цитату Дж. Оруела: «Свобода – це свобода сказати, що два плюс два – чотири». Сьогодні ми повинні грати за новими правилами в умовах війни. Наприклад, ми 4 роки говоримо про деокупацію Криму, ба більше, найпотужніша судова інстанція в світі – Міжнародний суд ООН – визнає Крим українською територією, але знайти дієві інструменти впливу на агресора не так вже й легко, якщо взагалі можливо за тих умов, в яких ми живемо зараз.

На думку депутата не менш важливою є  проблема в епоху пост-правди – питання дезінформації як потужного інструменту впливу і маніпуляції думками людей. Основними джерелами впливу сьогодні є інтернет, соцмережі та частково телебачення, яке ще й досі дивиться певна частка населення. Дезінформація небезпечна тим, що завдяки їй відбувається зміщення акцентів від головного до другорядного та змінює думки населення. Складова частина дезінформації – розповсюдження фейкових новин.

СвітланаЗаліщук навела приклад маніпулювання думкою населення Голландії російськими ЗМІ, які розповсюджували фейкову інформаціюпро те, що українцям не потрібен безвіз. І це спрацювало. Гостя у своїй розмові відзначила засоби дезінформації, що сьогодні часто використовуються маніпуляторами суспільної думки.

Народний депутат закликала зважати, що в епоху www, після пережитих wwІwwIІ ми маємо пам’ятати про ризики, нові взаємодії, можливості та небезпеки, щопостають перед нами щоденно. Вона впевнена, що колись ми станемо очевидцями, яксерйозно каратимуть за тролінг, і за те, що хтось намагався змінити чиюсь думку і позицію щодо певного кандидата на виборах, наприклад, у Фейсбук.

Наступна частина лекції була проведена у форматі «запитання-відповідь». Запитання студентів, на думку пані Світлани, були актуальними та змістовними. Вони  характеризували студентів як майбутніх журналістів, які успішно опановують свій фах і не байдужі до того, що відбувається у суспільстві. Вони торкалися анексії і повернення Криму та які кроки повинна у цьому напрямку зробити Україна; завдання журналістів у підвищенні інформбезпеки; прогнозів на вибори 2019 року; відмови свого часу України від ядерної зброї; нових ефективних форм дипломатії та навіть реформування вітчизняної освіти.

Лекція дала студентам велике поле для роздумів про Україну, її майбутнє, геополітику, про свою роль у журналістиці, а також про проблеми об’єктивного інформування населення, наслідки порушення журналістських стандартів та етичних норм.

Автор: Михайло Пилипчук

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024