Новини

 

Студенти ІМВ взяли участь у міжнародній освітній програмі

16.02.2018

З 3 по 11 лютого 2018 року делегація студентів та викладачів Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка брала участь у міжнародній освітній програмі з європейських студій, практики перекладу та парламентаризму, організованої французькою НУО «Україна в Європі». 

Головною метою навчальної подорожі було ознайомлення з роботою інституцій Євросоюзу та Ради Європи, історією європейського будівництва, парламентською системою Франції, знайомство з роботою департаментів перекладу Єврокомісії,  її мовним функціонуванням та практичними навичками перекладу у сфері євроінтеграції, ознайомлення з роботою дипломатичних представництв України за кордоном та можливостями навчання у французьких та європейських вишах для українських студентів. За шість днів студенти ІМВ відвідали вісім інституцій і побували на щорічному Ярмарку з європейських студій в Брюсселі – EU Studies Fair 2018.

5 лютого 2018 року делегація ІМВ відвідала Меморіал Нюрнберзького трибуналу, де ознайомилася, зокрема, з цікавими оригінальними документами й історичною хронікою із Нюрнберзького процесу.

6 лютого 2018 року українські студенти провели насичений день у Страсбурзі, відвідавши Раду Європи, Європейський суд із прав людини та парламентську сесію Європарламенту. У Раді Європи делегація ІМВ завітала до зали засідань ПАРЄ і прослухала змістовну лекцію пана Романа Шлапака. Пан Роман розповів про функціонування інституцій Ради Європи загалом і потім більш предметно зупинився на роботі антикорупційного органу – GRECO (Групи держав по боротьбі з корупцією), де він працює. Того ж дня українська делегація відвідала ЄСПЛ і прослухала лекцією його співробітниці Дар'ї Пістряк про роботу цього важливого органу і специфіку розгляду справ від українських позивачів. Зрештою, ввечері делегація ІМВ відвідала поточну пленарну сесію Європарламенту у Страсбурзі і прослухала виступ британця Генріха Васунга про роботу Європарламенту і виклики, що їх ставить перед ЄС вихід із нього Великої Британії. 

7 лютого 2018 року делегація ІМВ відвідала Сенат Французької республіки. Цей навчальний візит відбувся на запрошення сенатора Ерве Море, голови міжпарламентської групи дружби «Франція – Україна» французького Сенату. Українські студенти мали змогу відвідати засідання Сенату (де у той час обговорювалися і голосували за правки до проекту закону про вищу освіту) і здійснити цікаву екскурсію Люксембурзьким палацом, ознайомитися з його палацу та сучасним функціонуванням верхньої палати французького парламенту.

8 лютого 2018 року майбутні українські дипломати побували у Посольстві України у Франції, де зустрілися з надзвичайним та повноважним Послом України у Франції Олегом Шамшуром та політичним радником паном Романом Тодером. Студенти ІМВ дізналися про поточний стан відносин України з Францією і отримали відповіді на всі запитання.

9 лютого у Брюселі делегація ІМВ прослухала чотири змістовні лекції у двох ключових інституціях Євросоюзу: Європейській комісії та Раді ЄС. У рамках візиту до Європейської комісії Віржінія Меркурі з Головного управління Комунікації Єврокомісії розповіла про діяльність Європейської комісії як політичного виконавчого органу Євросоюзу, а потім Пйотр Лігай, перекладач з Головного управління усного перекладу ознайомив присутніх з організацією служби перекладу Європейської комісії і проінформував про вимоги до перекладацької діяльності, інструменти і практичні аспекти роботи перекладача. Крім того, делегація ІМВ навідалася до головної будівлі Ради Євросоюзу (Justus Lipsius), де дізналася про роль і повноваження Ради ЄС та Європейської Ради (лекція пана Вольфганга Барвінкеля, чиновника Генерального секретаріату Ради ЄС), а також про зовнішні відносини ЄС і, зокрема, роль дипломатії в контексті Східного партнерства (лекція пані Марти Витриковської, співробітниці Європейської служби зовнішньої дії).

Кульмінацією подорожі стало відвідування 10 лютого Ярмарку європейських студій в Брюсселі, що його щорічно організовує тижневик «Politico».

Спочатку з привітальним  словом до присутніх звернувся Ян-Філіп Гамель, член кабінету європейського комісара з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібора Наврачича,  а далі учасники Ярмарку могли ознайомитися зі спеціалізованими магістерськими програмами 55 європейських вишів.

По завершенню освітньої програми учасники отримали сертифікати.

 

Прес-центр ІМВ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024