Новини

 

День селфі в Зоологічному музеї КНУ

17.01.2018

Уже 4 рік поспіль українці відзначають Міжнародний день музейного селфі.

От і Зоологічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка не міг не долучитися до цієї акції.

Пропонуємо вашій увазі кумедні селфі із Зоомузею.

Загалом же, Музей було створено у 1834 році. Він є одним із найстаріших природничих музеїв України і унікальним науково-навчальним закладом. Музейні експонати широко використовуються у процесі викладання біологічних дисциплін у Київському університеті, інших вищих навчальних закладах та загальноосвітніх школах Києва. У Музеї виставлено для огляду понад 5500 видів тварин із різних куточків земної кулі. Поряд із розповсюдженими представниками майже всіх основних груп тваринного світу демонструються не тільки багато рідкісних видів, а й стеллерова морська корова, мандрівний голуб – види, винищені людиною протягом останніх 200 років. Експозиція та наукові збірки Музею налічують понад 190 видів тварин, яких унесено до «Червоної книги України», та понад 100 видів – із міжнародної «Червоної книги».

Наукові колекції Зоологічного музею налічують близько 700 тисяч одиниць зберігання і зареєстровані у багатьох світових каталогах зоологічних колекцій. Найбільша з-поміж них збірка комах налічує близько 668000 особин. Цінними є зібрання птахів (17000) і ссавців (7800).

В Університеті, окрім Зоологічного, діють іще 4 музеї.

 

Музей історії КНУ

Музей історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка засновано 28 грудня 1966 року. Відкриття експозиції Музею відбулося 21 листопада 1978 року. Музей знаходиться у Головному корпусі. Експозиційна зала (340 кв.м) розташована у приміщенні колишньої католицької церкви університету і має два рівні. Експозиція складається з семи тематичних розділів, що відображають історію розвитку Київського університету від 1834 року до сьогодення.

 

Археологічний музей

Експозицію музею побудовано з урахуванням культурно-хронологічного принципу. У хронологічному порядку представлено окремі комплекси матеріальних залишків, що відображають побут стародавнього населення України від найдавніших часів і до середньовіччя, винятково з матеріалів, що були отримані шляхом археологічних досліджень членами кафедри у різних регіонах України. Матеріали експонуються у 12-ти блоках - художньо оформлених вітринах, присвячених різним археологічним періодам.

Експозиція подає автентичні археологічні предмети різних епох і народів з території України: знаряддя праці, елементи озброєння, посуд, прикраси та ін. Їх доповнюють карти, світлини, малюнки, макети, пояснювальні тексти. Наукові фонди музею налічують понад 30 тис. одиниць зберігання.

Верхню частину музейного простору заповнює фриз – художнє панно (автор – О. Чуботін), де представлено малюнки відомих артефактів, які репрезентують духовну культуру і релігійні уявлення стародавнього населення України. У спеціальних подіумах зберігаються навчальні колекції, що їх використовують під час лекцій та практикумів, які можна брати до рук і більш докладно вивчати.

 

Геологічний музей

Геологічний музей КНУ – один з найбільших геологічних музеїв України. Він існує як єдиний комплекс, до якого входять відділи загальної геології та геологічних процесів; історії Землі та палеонтології; мінералогії і петрографії; геології і корисних копалин України.

Експозиції музею демонструють положення Землі в космічному просторі, особливості її будови та розвитку, еволюцію органічного світу, мінерали та гірські породи, коштовне та декоративне каміння, корисні копалини України.

Загальна кількість зразків мінералів, гірських порід, викопних решток фауни і флори, серед яких є чимало унікальних, нараховує близько 50 тис. екз.

 

Лінгвістичний музей

У 1992 році було створено перший у світі Лінгвістичний навчальний музей.

Розділи його експозиції поділяються:

І. Система лінгвістичних знань. Метатеорія мовознавства. Мови світу. Діалекти. Ідіолекти. Мовні структури. Мовні знаки. Виникнення мови. Історія мов.

ІІ. Галерея озвучених текстів мовами світу. Рідкісні мови Європи.

ІІІ. Хронологічні маркери української мови. Історія запозичень слів в українському словнику. Мови, гени, Україна.

 За 21 рік існування з його експозицією ознайомилися 10 500 вітчизняних і зарубіжних відвідувачів, для яких проведено сотні екскурсій. Організовано численні тематичні виставки й оглядові заняття із різних мов світу, кілька наукових конференцій. Музей дістав визнання фахівців в Україні й світі: Інституту мовознавства та Інституту сходознавства НАН України, Європейського центру сучасних мов ЄС (Ґрац, Австрія), Американської ради вчених товариств – премія за лідерство в гуманітарних науках (1999).

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024