Новини

 

Із будинку «Слово» – у безсмертя!

13.12.2017

12 грудня університетська спільнота мала нагоду поспілкуватися в Інституті філології КНУ з режисером Тарасом Томенком, випускником Інституту філології, і переглянути вражаючу кінострічку про мешканців харківського будинку «Слово».

Захід організовано Центром літературної творчості, його очільник Михайло Наєнко нагадав присутнім, що переглянути стрічку планували давно, проте на заваді ставали обмеження щодо її комерційного прокату.

«Близько двох місяців фільм уже перебуває у прокаті, стрічку презентували в 16 обласних центрах України, а також у 4 театрах Києва. І от нарешті і нам як фахівцям-літературознавцям дозволено переглянути фільм в Інституті», – зауважив професор Наєнко.

Тарас Томенко, як і його батько, Микола Томенко, – випускник колишнього філологічного факультету, тому охоче поділився із присутніми спогадами й враженнями щодо роботи над фільмом. «Робота тривала понад чотири роки, працювали в архівах СБУ, літератуних архівах, архівах Софії Київської, численних архівах Харкова. Увесь фільм – це пряма мова очевидців, котрі були безпосередньо причетні до історії цього будинку. Свідомо обмежили себе історичними рамками 1929–1930 років, тому принципово не виходили за ці рамки, відповідним чином добирали кінохроніки, унікальні світлини, як глядачі подекуди вперше побачать», – заінтригував Тарас Томенко тих, хто не встигнув переглянути стрічку раніше.

Перегляд фільму настільки заворожував майстерним поєднанням реплік знакових дійових осіб, добором звукового ряду (музичний супровід спеціально для стрічки створила Алла Загайкевич) та влучних візуальних образів, що аудиторія аж дихання тамувала, аби чогось істотного не проґавити.

Наостанок присутні мали нагоду поспілкуватися з режисером і поставити запитання щодо всіх аспектів роботи над фільмом. Найбільше глядачів цікавило, як працювалося творчій групі із архівами спецслужб, яка частка фільму є безпосередньо цитатним матеріалом, чи знають сучасні харків’яни про існування такої знакової будівлі тощо. Обговорення за майстер-класом від Тараса Томенка видалося цікавим і корисним абсолютно для всіх!

 

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024