Новини

 

Прозорі вибори у КНУ

29.04.2017

27 квітня 2017 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулися перші в історії України електронні вибори.

Студенти Інституту високих технологій КНУ, які прийшли цього дня обрати нового Голову Студпарламенту, отримали нагоду першими поставити свій голос на «бюлетені Девіда Бісмарка».

Девід Бісмарк – англійський фахівець у галузі верифікованого електронного голосування. Серед його пріоритетних інтересів – це введення новітніх технологій у виборчий процес і прозорість е-голосування. Сам розробник цієї систем про процес голосування розповідає: «Ви обираєте будь-який бюлетень, йдете до кабінки, ставите позначку біля потрібного прізвища і відриваєте заповнений бланк по лінії зрізу, а список кандидатів – знищуєте. Частина бланку з відміткою, що залишилася у ваших руках, - це і є ваш зашифрований голос. Ви даєте працівнику виборчої дільниці це відсканувати. Оскільки голос зашифрований, то його можна відправити, зберегти і підрахувати в центральній виборчій комісії, а згодом розмістити на веб-сайті, де його побачать усі, зокрема й ви самі. Ви забираєте свій зашифрований голос додому як квитанцію. І після завершення виборів зможете перевірити, чи ваш голос враховано, зіставивши свою квитанцію з інформацією на сайті».  

Ось, власне, у такий спосіб вибори відбуваються прозоро і чесно, а урядові, неурядові установи, правоохоронні органи чи навіть хакери ніколи не зможуть дізнатися за кого ви проголосували. Це тепер ваша особиста таємниця.  

Студенти були просто в захваті від такої процедури голосування і назвали це справжнім стартом нової ери виборів.

«Ефективність цієї системи виборів себе виправдала. Було забезпечено анонімність і зручність у підрахунку голосів. Звісно, потрібно технічно вдосконалювати цей варіант голосування, проте є достатньо підстав для того, що згодом це буде розвинуто на якісному рівні.»  – ділиться своїми враженнями Голова Центральної виборчої комісії студентів (курсантів) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юлія Корзенюк.

Нагадаємо, що за результатами голосування новим Головою Студентського парламенту Університету було обрано студента Інституту філології Станіслава Гречку. Інавгурація відбудеться за місяць.
Із протоколом можна ознайомитися за посиланням – https://goo.gl/2bcWMh.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024