Новини

 

Ситуація зі студентськими: історія проблеми та шляхи її вирішення

15.01.2016
Чому магістрам і спеціалістам ряду факультетів та інститутів затримали видачу студентських, яким чином цю проблему вирішував університет і як Міністерство освіти збирається попередити виникнення подібних ситуацій у майбутньому

У травні 2015 року Університет вчасно замовив 7 тисяч студентських квитків на наступний 2015/2016 навчальний рік, яких повинно було вистачити для всіх студентів 1 курсу бакалаврату та магістратури. Вартість такого замовлення перевищувала 100 тисяч гривень, що відповідно до фінансового законодавства вимагало проведення конкурсних торгів і тендерних закупівель. Уже наприкінці весни університет скористався можливістю прямої закупівлі на частину суми (до 100 тис. грн.) і замовив близько 1600 квитків для переведених і поновлених студентів.

Відповідно у червні був завершений тендер на 5334 студентських квитків, а в липні університет підписав угоду з переможцем — ПрАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій». Це приватна організація, яка має монопольне середовище на друк та виготовлення студентських квитків, а також внесення їхніх номерів до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Угоду було виконано в повному обсязі. Однак влітку у зв’язку зі зміною правил прийому (оскільки багато студентів виставили КНУ імені Тараса Шевченка в якості першого, другого чи третього пріоритетів) університет отримав загалом більшу кількість студентів на бакалаврат. У 2014 році п'яти тисяч квитків університету вистачило, але у 2015 цього виявилося недостатньо. Більшість замовлених студентських пішли студентам бакалаврату 1 курсу, оскільки їх зараховують першими. Гірша ситуація склалася з магістрами та частиною спеціалістів, оскільки за правилами оформлення через Єдину державну базу їх зараховують пізніше, ніж бакалаврів-першокурсників. Тому частині магістрів та спеціалістів студентських квитків не вистачило.

Коли у середині серпня ректорат встановив, що студентських квитків не вистачатиме, то одразу ж подав додатковий запит на проведення тендеру. Оскільки у першому півріччі 2015 року закупівля студентських квитків здійснювалася шляхом проведення відкритих торгів, то й усі подальші закупівлі студентських можна було проводити лише через відкриті торги з дотриманням термінів, передбачених умовами Закону.

31 серпня Університет оголосив відкриті торги на закупівлю 2000 студентських із датою розкриття 29 вересня 2015 року. Але виявилося, що документація одного з двох учасників цих торгів, Українсько-польського спільного підприємства «Макрохем-Україна», не повністю відповідає законодавству, тож тендер довелося скасувати (адже залишався тільки один учасник — ПрАТ «НДІ ПІТ»). Дату розкриття торгів перенесли на 8 жовтня, але в цей день не з’явився другий учасник — ПрАТ «НДІ ПІТ». Нагадуємо, проводити торги лише з одним учасником — незаконно. Повторні торги, відповідно до законодавства, призначили на 17 листопада, і вони нарешті завершилися успішно — «Макрохем-Україна» виграв тендер, запропонувавши нижчу ціну на виготовлення студентських. 7 грудня КНУ уклав угоду з компанією та передав усі необхідні документи для виготовлення квитків. Університет був переконаний, що проблеми нарешті скінчилися і студенти отримають квитки до кінця грудня.

Але компанія «Макрохем-Україна» не виконала передбачених в угоді зобов’язань, а на вимогу надати пояснення заявила, що залежить від ПрАТ «НДІ ПІТ», з яким не може узгодити внесення інформації до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Дирекція компанії заявила, що станом на 29 грудня 2015 року через «безпідставне блокування роботи підприємства ПрАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій», яке як інформаційно-технічний адміністратор ІВС «ОСВІТА» відповідає за передачу з ІВС «ОСВІТА» до ЄДЕБО студентських квитків — електронних документів із ідентифікаторами навчання осіб в ЄДЕБО, також є інформаційно-виробничим вузлом ІВС «ОСВІТА» і було нашим опонентом на конкурсних торгах» виконати Договір у встановлений термін неможливо. У свою чергу, ПрАТ «НДІ ПІТ» ці твердження спростував.

Таким чином КНУ став заручником діючої системи законодавства. Кілька років тому університет потрапляв у схожу ситуацію, але з дипломами. Одним із кроків Міністерства освіти і науки в рамках нового Закону про вищу освіту стало надання університетам можливості самостійно друкувати дипломи. Аналогічне рішення тепер прийняли і щодо студентських. У відповідь на звернення КНУ імені Тараса Шевченка Міністерство освіти і науки розробило зміни до порядку замовлення та виготовлення студентських квитків. Після затвердження цих змін КНУ разом з іншими вишами України зможуть друкувати студентські квитки на 2016/2017 рік самостійно.

У ситуації, що наразі склалася, КНУ імені Тараса Шевченка прийняв рішення розірвати договір із компанією «Макрохем-Україна», і уклав угоду з ПрАТ «НДІ ПІТ». Студентські квитки для магістрів і спеціалістів Університет планує отримати до 20 січня.

Центр комунікацій


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024