Новини

 

Круглий стіл арабістів

30.04.2015
У середу, 29 квітня в Єгипетському центрі арабської мови та культури Інституту філології відбувся семінар фахівців-арабістів, присвячений проблематиці художнього перекладу з арабської мови. Захід проходив у форматі круглого столу.

Серед учасників були: доцент кафедри східної філології Київського національного лінгвістичного університету Л.А. Петрова, старший науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАНУ Ю.І. Петрова, здобувач Інституту сходознавства ім.А.Ю. Кримського НАНУ М.В. Бастун, викладач арабської мови кафедри Близького Сходу, директор Єгипетського центру О.Г. Хоміцька та аспірант С.В. Рибалкін.

Нагадаємо, це вже другий круглий стіл, котрий згуртував знавців арабської мови та літератури. Дебютна зустріч арабістів у Єгипетському центрі відбулася у грудні 2014 року і започаткував співпрацю представників різних академічних закладів, що представляють вітчизняну арабістику.

Цього разу основним доповідачем був Микола Бастун, який поділився з колегами власним досвідом художнього перекладу, зокрема розповів про кропітку роботу над українським перекладом роману сучасного ліванського письменника Аббаса аль-Хусейні «Танець під каштанами», який має незабаром побачити світ у перекладі М.Бастуна. Автор твору Аббас аль-Хусейні (нар. 1968 р.) жив і навчався в Києві напередодні здобуття нашою державою незалежності і зміг створити для арабського читача унікальну картину суспільної дійсності в Україні періоду Перебудови. Роман «Танець під каштанами», більшість подій якого відбувається в Києві, було опубліковано у Бейруті в 2014 році. Книга викликала неабиякий інтерес серед читацької аудиторії арабських країн.
Також Микола Бастун поділився враженнями від специфіки перекладу великих прозових форм українською мовою та адаптації тексту для українського читача. Особливо цікавим виявився міжкультурний аспект: нюанси сприйняття вітчизняних реалій представником близькосхідної цивілізації, а також лінгвістичні засоби передачі враження арабською мовою.

Тема сприяла жвавому діалогу та обміну думками. Присутні висловили побажання продовжувати зустрічі у форматі круглого столу. До участі в наступному семінарі запрошуються всі охочі арабісти.




Єгипетський центр арабської мови та культури Інституту філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024