Новини

 

Філологи провели круглий стіл із медіалінгвістики

15.04.2015
У рамках Всеукраїнських наукових читань за участі молодих учених «Дух нового часу у дзеркалі слова і тексту», що відбувалися 7-9 квітня, в Інституті філології було проведено круглий стіл із медіалінгвістики. Організатором та модератором круглого столу на тему «Знаки культури в сучасних українських медіа» виступила доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри історії та стилістики української мови Лариса Іванівна Шевченко.

Нагадаємо, що спеціалізація «Медіалінгвістика» була відкрита в Інституті філології 2013 року. Ця спеціалізація є інноваційною в Україні, а Київський університет став першим вищим навчальним закладом, в якому ця спеціалізація успішно розвивається. Підготовка фахівців із медіалінгвістики проводиться кафедрою історії та стилістики української мови. У 2013 році за редакцією проф. Шевченко Л.І. був виданий навчально-методичний комплекс зі спеціалізації «Медіалінгвістика», а 2014 року проф. Шевченко Л.І., доц. Дергачем Д.В. та доц. Сизоновим Д.Ю. був виданий перший в Україні та слов’янському світі словник термінів і понять із медіалінгвістики. Ця подія стала резонансною в сучасному медійному просторі та була висвітлена національними та закордонними ЗМІ, дістала високу оцінку в рецензіях фахових видань, що входять до європейських науковометричних баз.

У круглому столі взяли участь викладачі кафедри, аспіранти та студенти спеціалізації «Медіалінгвістика». Основними тематичними напрямами круглого столу стали актуальні проблеми медіалінгвістики, зокрема теорія масової комунікації, медійна жанрологія, функціональний ресурс мови ЗМІ. Студентів найбільше зацікавили теми функцій перифразів та метафор у мас-медіа, аналізу мовного ресурсу медійного тексту, вербалізації маніпулятивної функції в рекламі та політичній комунікації.

І викладачі, і студенти кафедри історії та стилістики української мови відзначили, що подібні наукові заходи стимулюють науковий пошук студентства, підвищують рівень фахової обізнаності, розвивають особливий інтерес до дослідження мови медійних ресурсів, а також дають відповіді на проблемні питання, що виникають в медіалінгвістиці на сучасному етапі розвитку. В подальшому круглі столи з медіалінгвістики кафедра планує зробити щорічними.










Дмитро Сизонов, доцент кафедри історії та стилістики української мови

Фото – Валерій Попов, прес-центр ІФ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024