Новини

 

Професор КНУ Ігор Комаров нагороджений Премією фонду Олександра фон Гумбольдта

16.01.2015
Завідуючий кафедрою супрамолекулярної хімії Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, проф. Ігор Комаров нагороджений Премією фонду Олександра фон Гумбольдта (Georg Forster Research Award). Рішення про присудження цієї престижної міжнародної нагороди виносить комісія експертів за поданням німецьких вчених. Премія надається в знак визнання значних наукових досягнень у науці та освіті, за такі фундаментальні теорії, відкриття і розробки, які мають помітний вплив на розвиток відповідної галузі науки і поза нею. Очікується, що лауреати премії продовжать наукові дослідження, спрямовані на розв’язання проблем, що стоять перед країнами, що розвиваються. Ініціаторами подання кандидатури Комарова І.В. на розгляд комісії були хіміки та біологи Інституту технологій м. Карлсруе (Німеччина).




Дослідницька група проф. Комарова співпрацює з Інститутом технологій м. Карлсруе вже понад 10 років. Основний напрям спільної наукової роботи - вивчення механізмів біологічної дії природних пептидів - антимікробних, клітинопроникних, ф'юзогенних. Для цього синтезуються аналоги пептидів, у яких природні амінокислотні залишки замінюють на неприродні, фторовмісні. Ядра атомів фтору є чутливими «мітками», що дають змогу отримати спектри ядерного магнітного резонансу пептидів у їх природному оточенні, наприклад, у біологічних мембранах. Висновки про будову і поведінку пептидів, зроблені на основі отриманих спектрів, дуже важко зробити за допомогою інших методів дослідження.

Нещодавно дослідницькою групою Комарова, спільно з німецькими колегами, було синтезовано пептиди, біологічну активність яких можна "вмикати" і "вимикати" дією світла. Іншими словами, створено діючі прототипи ліків, які можна легко активувати у потрібному місці та в потрібний час дією електромагнітного випромінювання певної довжини хвиль та дезактивувати після досягнення бажаного терапевтичного ефекту світлом іншої довжини хвиль, щоб уникнути надмірної шкідливої дії ліків. Принцип продемонстровано на прикладі пептидних антибіотиків.

Вчені впевнені, що такі фоточутливі лікарські засоби в недалекому майбутньому стануть основою сучасних технологій лікування широкого кола локалізованих розладів – травм, вірусних або бактеріальних інфекцій, запалень, тромбів, доброякісних та злоякісних пухлин, тощо.

Результати цих досліджень були опубліковані в одному з найпрестижніших наукових журналів – Angewandte Chemie (DOI: 10.1002/anie.201310019, онлайн 19.02.2014). Стаття відмічена рецензентами як «особливо важлива» (Very Important Paper, VIP).



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024