Новини

 

Бережемо пам'ять про визволителів Києва

31.10.2014
Напередодні дня звільнення Києва від фашистських загарбників ветерани Київського національного університету імені Тараса Шевченка разом зі студентами відвідали Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» — музей, присвячений Київській стратегічній наступальній операції 1943 року. Розташований він на околиці села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області.

Тут збережено бліндажі, ходи сполучення та командно-спостережні пункти командуючого 1-м Українським фронтом генерала армії М. Ф. Ватутіна, командуючого 38-ю армією К. С. Москаленка, члена військової Ради фронту генерал-лейтенанта М. С. Хрущова, командуючого 3-ю гвардійською танковою армією П. С. Рибалка. Експозиція музею розповідає про події осені 1943 року, форсування Дніпра і створення Лютізького плацдарму, хід Київської наступальної операції.

Звідси 3 листопада 1943 р. війська I-го Українського фронту пішли в бій і 6 листопада 1943 року звільнили столицю України. 5 листопада першим у центр Києва прорвався танк уродженця Вишгородського району гвардії старшини Никифора Шолуденка. Він був розвідником і його машина йшла на чолі колони техніки. На одному з перехресть між Шулявкою і Борщагівкою старшину було смертельно поранено під час бою з німецькою самохідною гарматою. Бої на вулицях Києва точилися всю ніч на 6 листопада - особливо в районі Борщагівки і Сирця. О четвертій годині ранку 6 листопада генерал К.С. Москаленко, особисто побувавши на Хрещатику та впевнившись, що війська повністю оволоділи містом, доповів комфронту М.Ф. Ватутіну про звільнення столиці України.

Ветерани ознайомилися з експозиціями музею визволителям Києва, зразками бойової техніки часів війни. Особливі враження своєю монументальністю та правдоподібністю викликала діорама «Битва за Київ. Лютізький плацдарм 1943 рік» ( автор М. С. Присєкін). Фото і документи часів Великої Вітчизняної війни, особисті речі фронтовиків, їх нагороди, зразки зброї та інші експонати надихали відвідувачів на спогади та необхідність збереження пам’яті про визволителів столиці України.

На згадку про екскурсію студенти КНУ подарували працівникам музею Прапор Студентської гвардії, яку засновано в університеті і яка продовжує славні традиції старших поколінь, які віддавали своє життя за свободу України.








М.С. Дорохов, заступник голови Ради ветеранів ветерани Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024