Новини

 

КНУ — науково-технологічному забезпеченню оборонно-промислового комплексу України

17.10.2014
З 14 до 16 жовтня 2014 року у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» Міністерство освіти і науки України спільно з Національною академією наук України проводили інформаційно-комунікативний захід «Науково-технологічне забезпечення оборонно-промислового комплексу України» за участю представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, вищих навчальних закладів, наукових установ, неурядових організацій.
В роботі форуму в засіданнях секцій та на виставці прийняли участь представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка (далі Університет).
Під час загальної дискусії «Перспективи науково-технологічного забезпечення оборонно-промислового комплексу України» Міністр освіти і науки Сергій Квіт підкреслив важливість проведення форуму та зазначив, що неоголошена війна проти нашої країни потребує проведення таких заходів, що об’єднують всіх розробників, замовників, виробників оборонних технологій разом. За словами Міністра, якраз впровадження нових технологій забезпечує економічний розвиток держави та високий рівень життя населення.
За словами Міністра освіти і науки, важливим кроком у сфері національної безпеки та оборони має стати цільове фінансування програм та наукових проектів для створення й впровадження сучасних технологій.
Сергій Квіт також запевнив учасників заходу, що за результатами обговорення питань заходу Міністерство освіти і науки ініціює розроблення та ухвалення в найкоротші терміни необхідних нормативно-правових актів. «Вже зараз пропоную створити спільним наказом МОН, НАН України та Укроборонпрому міжвідомчу робочу групу для дієвої координації наших зусиль».
В загальній дискусії з коротким повідомленням «Досвід Київського національного університету імені Тараса Шевченка в оформленні та представленні пропозицій в Європейський мережі підприємств» виступив ст. н. сп. Університету Бедюх Олександр Радійович.
В рамках Форуму робота продовжувалась в трьох секціях, де з доповідями виступили співробітники Університету.
В рамках роботи форуму на виставці Київський національний університет імені Тараса Шевченка представив свої нові розробки.
Наводимо повний список представлених на виставці розробок Університету:
1. «Високотемпературні надпровідні матеріали» та «Дисперсна шихта для синтезу високоміцної оксидної кераміки» (Неділько Сергій Андрійович проф., д.х.н., Дзязько Олександр Григорович, с.н.с, к.х.н., хімічний факультет).
2. Біопрофілактика у вирішенні проблем хімічної безпеки (Демченко Павло Іванович, к.х.н., ст.н.с. хімічний факультет).
3. Трансформерні технології в складі комплексної реабілітаціїу військовій медицині (Горбунов Олег Андрійович, с.н.сп., факультет кібернетики).
4. Адаптація геонавігаційної системи для використання в безпілотних літальних апаратах (БПЛА) (Андрющенко Володимир Андрійович, провідний інженер механіко-математичного факультету)
5. Лікувально-діагностичний комплекс для стимуляції моторики шлунково-кишкового тракту у хворих із закрепами, атонією, парезами, паралічем» (Берегова Тетяна Володимирівна, завідувач НДЛ «Фармакології і експериментальної патології»ННЦ «Інститут біології», Кабанов Олександр Віталійович, провідний інженер ННЦ «Інститут біології»)
6. Ефективний захист від перешкод у системах радіозв'язку (Завадський Ігор Олександрович, канд. фіз.-мат. наук, доцент факультету кібернетики)
7. Роль вітчизняного мобільного роботизованого біомеханічного апарата-трансформера «Екзоскелетон» (ЕКС) в підсиленні обороноздатності країни (Осадчий Євген Олександрович, с.н.сп., факультет кібернетики).
8. Створення експрес-системи контролю токсичних речовин (Скришевський Валерій Антонович, завідувач кафедри нанофізики конденсованих середовищ, Інститут високих технологій).
9. Створення MEMS лабораторії на базі Корпорації «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка» (Чернюк Віталій Іванович, генеральний директор Корпорації «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка», Бедюх Олександр Радійович, с.н.сп., факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем).
10. «Визначення поглинутої дози радіоактивного опромінення металевими конструкціями допомогою портативної аппаратур» та «Багатошарове плівкове покриття для зменшення відбиття світла» (Заболотний М. А., к.ф.-м.н., с.н.сп. фізичного факультету, Давиденко М. О, к.х.н. хімічного факультету).
11. Біоактивні керамічні композиційні матеріали для відновлення кісткової тканини при пораненнях, травмах, хворобах (Дубок Віталій Андрійович, д.х.н., проф., зав. від. ІПМ НАНУ, Слободяник Микола Семенович, Член-кор. НАН України, д.х.н., завідувач кафедри неорганічної хімії, Затовський Ігор Вікторович, д.х.н., доцент кафедри неорганічної хімії).
12. Тонке широкосмугове радіо-поглинальне покриття для захисту від електромагнітного випромінювання мікрохвильового діапазону (Бедюх Олександр Радійович, с.н.сп., факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем).
13. Дерматотропний лікарський засіб на основі нанокристалічногодіоксиду церію (Фалалєєва Тетяна Михайлівна, старший науковий співробітник НДЛ «Фармакології і експериментальної патології».
14. Протиопіковий засіб на основі меланіну (Берегова Тетяна Володимирівна, завідувач НДЛ «Фармакології і експериментальної патології»ННЦ «Інститут біології»).
15. Світлостійки біоидні препарати для тривалого знезараження перев’язочних матеріалів та одягу (Желтоножська Т.Б.1, Пермякова Н.М.1, Максін В.І.2, Кравченко О.О.2 1 Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2 Національний університет біоресурсів на природокористування України).
16. «Гіперзвуковий пальник» та «Новий вид горючої суспензії» (Акад. Булавін Л.А., проф. Рево С.Л., фізичний факультет).

За результатами роботи форуму Київський національний університет імені Тараса Шевченка був нагороджений Дипломом «За активну участь в інформаційно-комунікативному заході «Науково-технологічне забезпечення оборонно-промислового комплексу України»
Університет виступив з пропозицією проведення благодійної акції для військових, які перебувають у війскових госпіталях – передачі безкоштовно пектин-вітамінних препаратів для проведення пектинопрофілактики серед інших процедур у період лікування та одужання. Ініциативу підтримала секція, на якій була представлена доповідь. Її модератори – академік Комісаренко С.В. та міністр освіти і науки Сергій Квіт.

















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024