Новини

 

«Разом проти насильства»: підготувати суспільство та захистити кожного

29.03.2024

Питання забезпечення комплексного підходу до подолання домашнього насильства, надання всебічної допомоги постраждалим особам та утвердження ненасильницького характеру приватних стосунків обговорили під час круглого столу «Разом проти насильства», що відбувся 28 березня 2024 року в Головному навчальному корпусі КНУ.

 

Головними темами дискусії були: профілактика та попередження домашнього насилля, виявлення і реагування на випадки насильства та надання допомоги постраждалим в закладах освіти; напрямки та форми співпраці між Університетом та Київським міським Центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству (КМЦГР).

Університетську спільноту представляли: проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська, завідувачка Підготовчого  відділення для громадян України Ірина Ляшенко, директор ВСП «Оптико-механічний фаховий коледж Борис Гаприндашвілі, директорка Студентського містечка Ірина Лібак, заступники деканів та директорів навчальних підрозділів, які опікуються навчально-виховною роботою, представники Психологічної служби та Студентського парламенту Університету.

КМЦГР представляли заступниця директора Вікторія Кутілова, прессекретарка Світлана Зінченко, керівник мобільної бригади 15.1 Ігор Шинкар, керівник мобільної бригади 15.2 Геннадій Гедзюк, психологиня мобільної бригади 15.1 Людмила Нічик.

Відкриваючи захід, Олена Добржанська запросила учасників до плідної дискусії та зазначала, що на меті обговорити у дружньому форматі можливі напрями співпраці, аби надалі об’єднати зусилля заради життя без насилля.

У своїй промові заступниця директора КМЦГР Вікторія Кутілова розповіла про принципи роботи, цілі та функції Центру та окреслила можливі напрями взаємодії з Університетом: спільні профілактичні заходи, психологічні консультації, гостьові лекції та практика студентів. «КМЦГР – комунальна структура, підпорядкована КМДА. Вона створена як хаб для надання допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства. На базі Центру діють спеціалізовані служби. Є телефон довіри, за яким надають допомогу у цілодобовому режимі постраждалим від насильства особам. На жаль, сьогодні збільшилася кількість звернень із суїцидальними намірами. Реагуємо на всі запити і надаємо допомогу відповідно до потреб. У нас є кімнати кризового тимчасового перебування, безпечного для постраждалих. Вони відкриті і для жінок, і для чоловіків. Також працює притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства», – зауважила пані Вікторія.

Про особливості роботи мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що діють в Києві на базі КМЦГР, розповів Ігор Шинкар.

Допомога бригад надається на безоплатній основі, з дотриманням конфіденційності. Звернутися можуть усі, хто цього потребує (незалежно від статі, віку та статусу).

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги надають психологічну допомогу постраждалим особам від домашнього насильства; реагують на повідомлення про випадки насильства, зокрема шляхом кризового й екстреного втручання; інформують постраждалих про наявні медичні, юридичні та інші послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства. Бригади працюють за підтримки UNFPA Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України.

Тема викликала активне обговорення серед учасників, а гості не залишили без відповідей жодне із запитань і закликали всіляко поширювати інформацію про роботу структури, покликаної допомогти людині у кризовій ситуації. На завершення учасники домовилися об’єднання зусилля заради життя без насилля та розробити дорожню карту співпраці між установами.

Довідково: 

Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству – заклад, метою якого є діяльність, спрямована на реалізацію різних прав та можливостей жінок і чоловіків шляхом забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя, реалізацію соціально-освітніх програм та курсів, надання соціальних послуг (інформування, консультування, надання короткострокового та довгострокового місця безпечного цілодобового тимчасового перебування на базі Кімнати кризового реагування та Притулку) особам, що постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

На базі Центру працює цілодобова Служба «Телефон довіри» – 15-00 (зі стаціонарного), 044-272-15-00 (з мобільного)

Більше інформації  https://dsp.kyivcity.gov.ua/content/kyivskyy-miskyy-centr-roboty-z-zhinkamy.html

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги:

+38 096 267 48 24

+38 099 679 23 74

+38 096 267 48 40

+38 099 679 23 87

Більше інформації https://ukraine.unfpa.org/uk/PSS_mobile_teams

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024