Новини

 

Третій воркшоп MoI Ukraine відбувся в КНУ

06.06.2023

П’ятий рік поспіль КНУ імені Тараса Шевченка спільно з Міжнародним офісом Ганноверського університету імені Лейбніца організовує навчання менеджерів освіти і науки українських ЗВО з питань інтернаціоналізації.

2 червня 2023 року в КНУ відбувся 3-ій заключний тренінг проєктного семінару «Управління інтернаціоналізацією та німецько-українським академічним співробітництвом 2022-2023», спрямованого на формування міжнародного академічного нетворку провідних вітчизняних освітньо-наукових установ. Тренінг відбувся у гібридному форматі, за участю представників 24 вітчизняних та іноземних закладів вищої освіти.

 

Захід проводиться в рамках програми DAAD «Підтримка інтернаціоналізації українських вищих навчальних закладів – програми безперервної освіти для адміністраторів українських вищих навчальних закладів з освіти та академічного менеджменту». Мета проєктного семінару – забезпечити ефективну комунікацію науково-дослідних і вищих менеджерів, академіків для просування знань у сфері інтернаціоналізації.

Програма навчання розроблена так, щоб надати учасникам глибокі знання про різні аспекти інтернаціоналізації та дозволити їм керувати відповідними процесами й завданнями, а також сприяти інтернаціоналізації своїх університетів. Учасники дізнаються про концепції та стратегії інтернаціоналізації вищої освіти в різних країнах; порівнятимуть німецьку та українську системи, а також структуру університетів.

MoI Ukraine Project реалізувався у два етапи. Варто зазначити, що на першому з них (2020-2021 рр.) навчання пройшли 17 менеджерів різних українських вишів, а на другому (2022-2023 рр.) – 16 представників вітчизняних ЗВО з усіх регіонів України.

Фінальний воркшоп, як і в 2021 році, традиційно проходив у Головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Незважаючи на всі перешкоди, Університет забезпечив належні стандарти організації і високий рівень проведення заходу, створюючи платформу для обміну думками, знаннями та ідеями з питань інтернаціоналізації, сприяючи горизонтальній взаємодії між українськими ЗВО.

Від імені Університету як цьогорічного організатора учасників привітала модераторка зустрічі та координаторка проєкту від КНУ, проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова. Вона зазначила, що MOІ Ukraine є чудовим прикладом інтернаціоналізації в дії, адже усіх присутніх на заході об’єднує спільна мета / місія – зробити українську систему вищої освіти більш сучасною та інноваційною.

На заході виступила Біргіт Барден-Лауфер, керівнця міжнародного відділу Ганноверського університету імені Лейбніца. З 2008 року вона розробляє навчальні курси на теми, пов’язані з інтернаціоналізацією університетів у рамках програми DAAD DIES. З 2012 року Біргіт долучена до виконавчої ради DAAD та робочої групи DAAD «Іноземні студенти».

Запрошена спікерка д-р Оксана Зойменіхт, програмна директорка стипендіальної програми MSCA4Ukraine, розповіла про стратегічні підходи академічного суспільства до подання заявок на фінансування.

Учасниця першої когорти тренінгу, д.м.н., завідувачка відділу управління науковими проєктами Тернопільського національного медичного університету Оксана Шевчук виступила з доповіддю «Розбудова потенціалу для інтернаціоналізації досліджень в ТНМУ», що переконливо продемонструвала сталість імплементації тих проєктів, які були започатковані в межах тренінгу 2020-2021 рр.

У рамках проведення заходу відбулися презентації проєктів учасників другої когорти тренінгу. Обговорювалися найкращі практики та проблеми впровадження проєктів в українських університетах за тематичними групами: інтернаціоналізація; розвиток навичок; розбудова потенціалу; стратегія інтернаціоналізації, академічна мобільність.

Також обговорювалися перспективи підтримки горизонтальних взаємодій через розбудову професійної мережі менеджерів освіти й науки України, створеної на продовження профінансованого DAAD грантового проєкту 2019-2023 роках.

 

За інформацією НДЧ КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024