Новини

 

Книга пам'яті Університету: Анастасія Мамалига

22.05.2023

21 травня на 83 році відійшла у вічність докторка філологічних наук, професорка Анастасія Іванівна Мамалига.

Вчена-мовознавець 55 років життя присвятила Університету. Спочатку навчалася на філологічному факультеті, а після завершення – розпочала свій трудовий шлях від лаборантки кафедри філологічного факультету до професорки Інституту журналістики. 45 років Анастасія Іванівна навчала майбутніх журналістів. Сотні її студентів будуть ще довго згадувати її натхненні лекції і використовувати у щоденній роботі набуте на практичних заняттях і семінарах.

Професорка Анастасія Мамалига зробила вагомий внесок у мовознавство й науку про соціальні комунікації, її ім’я по праву належить до плеяди засновників української текстологічної школи. Науковий доробок дослідниці становить понад 160 праць.

Зусиллями Анастасії Іванівни та її однодумців у 1994 році було започатковано науково-практичні конференції з питань розвитку й функціонування української мови, які за понад чверть століття набули статусу всеукраїнських, а згодом – і міжнародних, з року в рік гуртуючи навколо себе молодих і знаних науковців, педагогів, журналістів-практиків.

Крім того Анастасія Іванівна підготувала достойну наукову зміну – спеціалістів, магістрів, кандидатів наук, причому була і залишиться для них не лише викладачем та керівником, а й Вчителем у широкому розумінні цього слова, людиною, яка ділилася не тільки знаннями, а й життєвою мудрістю, навчала вчитись самим та вчити інших.

Світла пам’ять про Анастасію Іванівну назавжди збережеться в серцях близьких, колег і учнів – усіх, хто її знав.

Колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка висловлює щирі співчуття близьким Анастасії Іванівни Мамалиги та всім, хто знав цю видатну людину.

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024