Новини

 

Андрій Єрмак: Дипломатія не має права на байдужість

20.03.2023

Про роль України в сучасному світі, трансформацію міжнародних відносин в умовах війни, підготовку нової генерації українських дипломатів розповів керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак під час зустрічі зі студентами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка відбулася 17 березня 2023 року.

 

Потреба служити в ім’я України на дипломатичному фронті є сьогодні надзвичайно великою, і перед студентами-міжнародниками відкриваються широкі перспективи, сказав Андрій Єрмак, який свого часу закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка. Насамперед, за словами керівника ОП, це обумовлено роллю України в сучасному світі.

«Сьогодні Україна має насправді історичний шанс посісти те місце, на яке вона заслуговує. Зараз ми є лідерами вільного світу, форпостом демократії, до нас ставляться з повагою. Це стало можливим завдяки тому, що наша нація діє разом, ми об’єднані. Ми показали всьому світові, на що здатні. Я впевнений, що саме ви будете тими людьми, які за дуже короткий термін зроблять країну потужною як політично, так і економічно, – звернувся Андрій Єрмак до студентів і студенток. – Я дякую вам за те, що вірите в Україну».

На прикладах особистого спілкування з державними діячами країн світу керівник Офісу Президента розповів присутнім на зустрічі про вимоги, які ставляться до дипломатичних представників, зокрема про налагодження товариських контактів, пошук індивідуальних підходів тощо. Андрій Єрмак наголосив, що для дипломатів важливо глибоко розуміти країни, в яких вони працюють, їхню культуру, спілкуватися з різними людьми й передусім не бути байдужими.

«Вважаю, що перша якість, яка потрібна для послів України, – це бажання і спроможність працювати 24/7. І відчуття того, що вони представляють свою країну. Я не терплю байдужості, не вибачаю байдужості – особливо зараз, під час війни. Навіть якщо дипломати перебувають на території мирних держав, вони мусять жити так, як живуть усі українці. Відчуваючи, що вони теж на війні», – підкреслив керівник Офісу Президента.

Також Андрій Єрмак окреслив нинішні пріоритети державної політики у сфері міжнародних відносин. Зокрема, він акцентував, що Україна продовжує роботу над просуванням документа щодо гарантій безпеки для нашої держави до набуття повноцінного членства в НАТО під назвою «Київський безпековий договір», який напрацювала міжнародна робоча група на чолі з керівником Офісу Президента та колишнім Генеральним секретарем Альянсу Андерсом Фогом Расмуссеном. Сьогодні ці матеріали доведені до багатьох світових лідерів. 

За словами Андрія Єрмака, ініційована Президентом Володимиром Зеленським українська формула миру є вкрай важливим кроком, тому що вона містить відповіді на всі виклики, які існують зараз у світі.

Керівник ОП наголосив на важливості створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину російської агресії проти України. За його словами, заради досягнення цього результату провадиться копітка системна робота, адже навіть ті країни, які дотримуються нейтральної позиції, мають бути зацікавленими в тому, щоб підтримати нашу територіальну цілісність і покласти край війні.

Значну увагу Андрій Єрмак приділив санкційній політиці проти рф. Так, він зауважив, що кожен новий пакет санкцій ухвалюється доволі проблемно, оскільки деякі країни досі в багатьох питаннях залежать від росії. Однак Міжнародна група Єрмака-Макфола постійно працює над тим, щоб рівень санкційних обмежень щодо агресора був дієвішим.

«Ми поставили в основу своєї роботи три принципи: несправедливість має бути збитковою; несправедливість має бути осудною; тільки справедливість має право мати вигоду. На цих принципах будується наша санкційна політика й політика партнерства», – сказав Андрій Єрмак.

Високий гість схвально відгукнувся про ініціативу МЗС щодо відкритого конкурсу на посаду послів. Україна вже не раз доводила, що нестандартний підхід спрацьовує, зауважив він.

«Зараз у вас є шанс бути тим, ким ви хочете бути. Це можливості тієї країни, яку ми будуємо», – звернувся Андрій Єрмак до майбутніх дипломатів і дипломаток.   

 

За інформацією Офіційного інтернет-представництва Президента України 

 

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024