Новини

 

Крути, ми пам’ятаємо!

29.01.2023

29 січня – День пам’яті Героїв Крут.

Громада Шевченкового університету вшанувала загиблих героїв урочистим покладанням квітів до місць поховань у Києві – на Аскольдовій могилі та Лук’янівському кладовищі.

 

«Хай будуть Крути! Честь тим, що їх нам дали. Схилім голови перед їх пам'яттю. Вказуєм нашим дітям на могили, які повстали з Крут. Одначе завжди, скрізь, день-у-день, годину в годину, безупинно і вперто твердьмо, що другі Крути мають застати вже нас іншими. Іншими духом, психологією. Іншими життєвими успосібленнями, іншими матеріяльними, технічними можливостями».

Улас Самчук

 

Бій під Крутами для українського народу – це не просто успішна оборонна операція, яка зупинила наступ переважаючих сил ворога. Подвиг перших кіборгів, серед яких були й вихованці Університету, став символом героїзму та самопожертви в боротьбі за незалежність. Сьогодні це День подвигу та любові до України.

Міжнародне визнання української незалежності – це те, чим завдячуємо героям Крут. Затримавши російського ворога на чотири дні біля залізничної станції Крути, київські юнаки дали змогу владі УНР укласти Брестський мирний договір і досягнути визнання УНР суб’єктом міжнародних відносин. Проголошення 22 січня 1918 року незалежності Української Народної Республіки й перше у ХХ столітті її офіційне визнання утвердило на політичній карті світу нашу державу. Хоч вона проіснувала три роки, але був час безперервної боротьби за її збереження. І тоді – понад 100 років тому, й тепер – ворог той самий. Нинішні захисники України завершують справу крутянців.

Крути – символ боротьби за незалежність України у ХХ і ХХІ століттях. Подвиг крутянців, як і всіх Героїв визвольних змагань, став прикладом для захисників України в сучасній російсько-українській війні. Прикметно, що сміливість і жертовність крутянців порівнюють зі сміливістю та витривалістю оборонців Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут у публіцистиці часто називають «першими кіборгами».

На початку березня 2022 року неподалік місця подвигу Героїв Крут знову відбулися бої захисників України з російськими окупантами, які наступали на Київ. Через 104 роки під Крутами наші війська зупинили наступ ворога, завдали йому болючих втрат, захистили місто Ніжин на Чернігівщині.

Українців у бою Під Крутами у 1918 році загинуло, за різними оцінками, 70-100 осіб. На сьогоднi достеменно вiдомi прiзвища 20 з них, серед закатованих героїв – студенти Київського унiверситету Святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Микола Божинський-Божко, Лука Дмитренко, Андрiїв.

Громада КНУ ушанувала крутян покладанням квітів до Пам’ятного Хреста на Аскольдовій Могилі. За дослідженнями, які проводилися у 2015 році, на Аскольдовій могилі похованими залишаються останки 7 вояків. У пам’ять про розстріляних українців тут було висаджено липову алею. Кожне дерево названо іменем полеглого героя-українця.

Ще одним місцем пам’яті для КНУ є Державний історико-меморіальний Лук’янівський заповідник з місцями поховання вояків-крутян. На Лук’янівському кладовищі є могили двох вихованців Університету Святого Володимира – Володимира Шульгіна (1894–1918 рр.) та Володимира Наумовича (1894–1918 рр.). Поховання крутянців у межах Лук’янівського заповідника – єдині, достовірність яких достеменно встановлена й котрі вціліли до наших часів. Спочатку обох юнаків, як і частину інших загиблих, було урочисто поховано на Аскольдовій могилі. Проте вже в 1919 році більшовицька влада прийняла рішення про закриття цвинтаря на цьому знаковому для українців місці. Повна ліквідація некрополя видатним українцям відбулася упродовж 1934–1936 років, тож саме в 1934-му році обох вихованців Університету, за рішенням однієї з родин, було перепоховано на Лук’янівці.

Попри те, що за 105 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави. І готове цей вибір захищати, кожен на своєму фронті.

 

Крути, ми пам’ятаємо!

Слава Україні! Героя слава!

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024