Новини

 

Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо: «Це мій перший візит до Києва за час війни. Хочу, щоб наступний був присвячений відбудові та відновленню незалежної України»

24.01.2023

Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо прибув до України з візитом у вівторок 24 січня 2023 року. Київський національний університет імені Тараса Шевченка мав високу честь вітати Пана Президента й у Головному корпусі КНУ. Пан Саулі Нііністьо звернувся до студентів університету з промовою Together for security, together for a just peace.

 

Вітаючи Президента Саулі Нііністьо, ректор Університету Володимир Бугров подякував йому за візит до Києва, у час, коли Україна перебуває під регулярними масованими ракетними обстрілами державою-терористом. Ректор також зазначив, що присутність Президента, є найкращим свідченням того, що попри війну та руйнування, Україна має союзників і партнерів, а Університет – друзів, підтримку яких ми відчуваємо щодня. «Надзвичайно приємно, що перед студентами Університету виступить лідер країни, яка свого часу продемонструвала світові приклад боротьби за незалежність та незалежну зовнішню політику. Фінляндія зробила свій геополітичний вибір вже давно. Україна його робить зараз і виборює своє право на власну долю в сім’ї європейських народів».

На початку виступу Президент Фінляндської Республіки наголосив: «українське суспільство та українці показують, що вони енергійні, хоробрі та здатні захистити свою країну. Це дуже вражає та дає впевненість у тому, що ви відродитеся з цього смутку».

Саулі Нііністьо повідомив, що має на меті укласти угоду з Україною щодо допомоги та відновлення інфраструктури, шкіл і всього необхідного, а також шляху пліч-о-пліч до якнайшвидшого миру. Наступний візит він планує задля відбудови України, у якій обов'язково братиме участь Фінляндія.

На запитання студентів про те, як можна довіряти миру з росією, Президент відповів, що «нам потрібно більше розуміння того, як ми підтримуємо мир у Європі та світі». Нііністе зауважив, що під час зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським обговорювали саме мир і мирний план Зеленського з десяти пунктів.

У світлі останніх подій не могло не бути питань про НАТО. Саулі Нііністьо сказав, що НАТО існує для того, щоб бути готовими до тих випробувань, з якими сьогодні зіткнулася Україна і бути впевненими, що цього більше не трапиться. Щодо ймовірності вступу України до НАТО Президент Фінляндської Республіки наголосив, що йому важко дати відповідь, оскільки Фінляндія також подає заявку на вступ, і цей процес має певні труднощі. Але потрібно зберігати пильність і холоднокровність. Він наголосив, що Фінляндія та Швеція разом подали заявку на членство, і ситуація не змінилася.

Катерина Скибун, студентка Інституту права КНУ, подарувала президенту Саулі Нііністьо частину російської ракети, яка влучила біля Головного корпусу університету 10 жовтня 2022 року, «убивши лікарку з дитячої лікарні «Охматдит», автомобіль якої виїхав на перехрестя в момент влучання. Жінка поспішала до своїх маленьких пацієнтів, лише півгодини тому відвівши сина до дитсадка. Після десятого жовтня хлопчик осиротів, адже його батько загинув на війні за пів року до цього». Катерина стала перераховувати міста України, ніби вшановуючи полеглих на війні: Буча, Ірпінь, Бахмут, Соледар, Маріуполь, Ізюм, Дніпро, Київ, Херсон...«Таких шматочків багато, десятки тисяч. Вони руйнують будинки і вбивають українців. Я передаю це Вам і прошу показати людям, які збайдужіли чи просто втомлені війною. Українці не втомилися від війни. Ми продовжуємо боротися за нашу свободу та наше європейське майбутнє. Ми стримуємо ці шматочки собою і продовжуємо боротися за мирне майбутнє світу».
 Нііністьо був зворушений подарунком, запевнив, що продовжить допомагати Україні: «Я збережу це як пам’ять і використовуватиму як приклад, щоб показати іншим реальність того, що відбувається в Україні. Наші почуття з вами!»

Президент Нііністьо також розповів про досвід Фінляндії після Другої світової війни, коли країна вважалася однією з найбідніших у Європі. Проте відчуття згуртованості, яке принесла війна, спільна праця дали плідні результати, і сьогодні Фінляндія вважається однією з найрозвиненіших країн. Пан Нііністьо висловив упевненість, що Україна стане «однією з найкращих країн у світі».  

На питання які повинні бути дії України після перемоги президент наголосив, що деякі країни забувають своїх ворогів, чого не повинна зробити Україна. Важливо знати свої історію та історію боротьби свого народу і йти лише вперед. Також Президент зауважив, що в світі багато протистоянь, які потребують вирішення через співпрацю держав. Для європейців це Європейський Союз.

Студенти висловили свою вдячність народу Фінляндії і керівництву країни за підтримку, а Президенту – за візит і розмову.

Наприкінці візиту ректор КНУ вручив Саулі Нііністьо пам’ятні подарунки, зокрема худі Київського університету. Пан Президент жартома зазначив, чи толстовка підійде йому за розміром, тому що він із містечка під назвою Сало. Жарт студентство КНУ оцінило гучними оплесками. Така позитивна нота стала завершенням зустрічі з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо. 
 

 Відео  Ельдар Якушин
 Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024