Новини

 

КНУ продовжує очолювати український сегмент світового рейтингу Webometrics

08.08.2022

Київський національний університет імені Тараса Шевченка вкотре підтвердив лідерські позиції серед ЗВО України у черговій редакції міжнародного рейтингу університетів світу Ranking Web of Universities (Webometrics), який представлено Національною дослідницькою радою Іспанії.

Станом на липень 2022 року КНУ посідає перше місце серед 312 українських інституцій, представлених у рейтингу. Серед закладів вищої освіти країн Центральної та Східної Європи Шевченків університет знаходиться на 69 місці, у рейтингу європейських університетів  –  на 506, а у світовому –  на 1320.

Вебометричний рейтинг університетів світу – один з найбільш авторитетних у міжнародному освітньому середовищі. Цьогоріч у ньому  представлено 31 тисяча університетів і навчальних закладів з 200 країн світу.

 

Webometrics Ranking of World Universities складається компанією Cybermetrics Lab із 2004 року і публікується двічі на рік (у січні та у липні). Cybermetrics Lab входить до Consejo Superior de Investigaciones Sientíficas (CSIC), найбільшого державного дослідницького органу в Іспанії. Метою рейтингу є сприяння академічній присутності університетів в Інтернеті, підтримуючи ініціативи відкритого доступу для значного збільшення передачі наукових і культурних знань, створених закладами вищої освіти.

Webometrics Ranking of World Universities не є рейтингом веб-сайтів університетів, це рейтинг діяльності університетів. Він використовує як вебметричні, так і бібліометричні показники. Оцінювання навчальних закладів відбувається за трьома показниками: VISIBILITY (видимість) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на веб-сторінки установи – розраховується за показниками інструментів Ahrefs та Majestic – 50%; TRANSPARENCY (прозорість) – кількість цитат топ-авторів установи за Google Scholar Citations – 10%; EXCELLENCE (якість) – кількість статей дослідників установи, які входять до 10% найбільш цитованих у 27 дисциплінах за розрахунками Scimago – 40%.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024