Новини

 

Массачусетський технологічний інститут готовий допомагати розвитку університетської науки в Україні

03.08.2022

Питання співпраці в окремих актуальних наукових напрямах, пошуку шляхів у справі створення спільних наукових робочих груп та подальшої підготовки спільних наукових проєктів, а також можливого обміну освітніми курсами і надання в користування освітніх інформаційних ресурсів та методичних матеріалів стали предметом візиту представників Массачусетського технологічного інституту (МІТ, США) Юлії Кухаренко й Майкла Леськіва до Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Два дні зі свого 10-денного перебування в Україні експерти з управління фінансуванням університетських досліджень МІТ присвятили знайомству з керівництвом та дослідниками Шевченкового університету.

2 серпня вони зустрілися з університетськими науковцями. Захід було організовано Науково-дослідною частиною Університету за підтримки Ради молодих вчених при МОН України та Офісу підтримки вченого. Закордонні колеги ознайомили присутніх із метою своєї поїздки, після чого розпочалася неформальна дискусія про перспективи можливої співпраці між КНУ та МІТ.

Майкл Леськів зауважив, що вони з Юлією Кухаренко мають українське походження, тож щиро прагнули допомогти науковцям зі своєї батьківщини. У МІТ вихідці з України працюють у підрозділі, що займається стратегічними альянсами, відповідають за гранти, угоди з бізнесом і урядом. «Наш візит має короткострокову мету – допомогти українським дослідникам отримувати фінансування. Скажімо, допомога в підготовці до змагань за отримання грантів. А от довгострокова мета – зробити українську освіту й науку більш конкурентоспроможними», – наголосив Майкл Леськів.

3 серпня представники МІТ завітали до головного навчального корпусу в супроводі радниці дирекції Інституту вищої освіти НАПН України Світлани Калашнікової. Учасники делегації зустрілися з представниками КНУ: першим проректором Володимиром Ільченком, проректором з науково-педагогічної роботи Андрієм Гожиком, директором ННІ високих технологій Ігорем Комаровим, начальником Науково-дослідної частини КНУ  Олегом Недибалюком, завідувачем Патентно-ліцензійного відділу Тарасом Компанцем, а також начальником відділу міжнародних зв’язків Романом Петюром.

Володимир Ільченко зауважив, що Массачусетський технологічний інститут посідає перші місця у більшості світових рейтингів, ЗВО є взірцем науково-технологічної досконалості, де працюють видатні вчені світового рівня, які стали авторами проривних наукових розробок, що сьогодні відіграють вирішальне значення для всього людства. Перший проректор висловив сподівання, що співпраця з американськими колегами допоможе вдосконалити університетські наукові дослідження в Україні.

«Після подій 24 лютого ми вирішили приїхати в Україну, щоб з’ясувати, чим можемо допомогти, бо ж чудово розуміємо, що гроші держави в цей складний час спрямовані на перемогу, гроші йдуть на фронт, тож на фінансування освіти й наукових досліджень ресурсів не залишається. Ми готові ділитися своїми знаннями, але нам потрібно бачити, у чому є потреба», –  зауважила Юля Кухаренко.

Міркування щодо можливих потреб українських освітян висловив Андрій Гожик. Проректор підкреслив, що за теперішніх умов повномасштабного вторгнення рф Університетові стає все важче забезпечувати експериментальну складову навчання для природничників. «У випускників цих спеціальностей бакалаврські й магістерські дипломні роботи базуються найчастіше на функціонуванні підприємств, що провадять господарську діяльність. Зараз в Україні роботу більшості з них практично паралізовано. Студентам важко отримати матеріали, які вони могли б використовувати під час створення дипломних проєктів. Будь-яка допомога в цьому напрямі буде вельми корисною», – наголосив Андрій Гожик.

Для успішної співпраці між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Массачусетським технологічним інститутом є низка важливих передумов. Варто зазначити, що вчені КНУ мають вагомі напрацювання в інноваційних наукових сферах, багаторічний досвід виконання наукових тем.

Під час зустрічі учасники обговорили проблеми й потреби університетських дослідників та подальші кроки для їхнього вирішення.

 

За інформацією НДЧ КНУ

 Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024