Новини

 

Першокурсники-біологи пройшли літню практику

04.07.2022

Практика для біолога – річ безцінна! Співробітники ННЦ «Інститут біології та медицини» доклали неабияких зусиль, щоб навчальна практика з ботаніки та зоології відбулась! Практика реальна, в різних географічних точках, з використанням різних, інколи нестандартних, підходів та креативних вигадок.

Життя показало, що закохана у свою справу людина навіть практику в дистанційному форматі може зробити захоплюючою! Дистанційна практика – це не практика онлайн. Навіть за таких складних умов, які переживає наша держава, студенти першого курсу Інституту розширили знання щодо флори, фауни та мікобіоти не лише України, але й інших країн, які прихистили українців від війни. Під постійним контролем викладачів студенти навчились розпізнавати в природі та визначати тварин, рослини, водорості та гриби. Зручним інструментом виявився мобільний застосунок iNaturalist, який дозволив поєднати в єдину систему спостереження студентів-біологів КНУ з усіх куточків планети.

Дійсно польову практику вдалося пройти тим відчайдухам, які наважилися на короткочасну подорож до національного природного парку «Пирятинський», відчули справжній смак досліджень у природі з життям в наметах, походах на човнах, вечірнім багаттям. Опанували методи збору зоологічного матеріалу, фіксації, камеральної обробки.

Смачну молочну продукцію студентам під час польової частини практики надало місцеве підприємство «Леляківська сироварня».

Студенти ж, що залишились в Києві, стали частими відвідувачами Ботанічного саду ім. акад. О. В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У оранжереях тропічних та субтропічних рослин, кактусів та сукулентів, водних рослин практиканти мали змогу побачили квітування агави та алое, дізнались як виглядає латаття та водний гіацинт, торкнутись стовбурів евкаліптів та слонової пальми, здивуватись розмірам найстарішої на європейському континенті 30-метрової пальми Лівістона. Це були незабутні кругосвітні подорожі. Студенти побували на сухих плоскогір’ях Мексики, на Мадагаскарі, в тропіках Америки, Австралії та Африки, в лісах та на болотах Північної Америки, не покидаючи рідний Київ.

Під час екскурсій колекціями Ботанічного саду, розміщених у відкритому ґрунті, студенти познайомились з деревними і трав’янистими інтродуцентами. Вони навчились розрізняти сосну Банкса та сосну кримську, ялину та ялицю, ялівець, тую та кипарисовик, лаванду, чабрець, материнку та м’яти: мускусну, шоколадну, полуничну, перцеву та багато інших. І лише екскурсією справа не обійшлася! Допитливі натуралісти мали змогу провести камеральну обробку зібраних під час екскурсії зразків водоростей та грибів.

Тож з впевненістю можна сказати, що цьогорічна практика з потаніки та зоології – відбулася! І відбулась вона завдяки ентузіазму та високому професіоналізму наших викладачів, а також допомозі та підтримці друзів та партнерів.

Керівники практики висловлюють щиру подяку директору Ботанічного саду, Марині Гайдаржи та співробітникам: Вірі Нікітіній, Тетяні Коломієць, Тетяні Мазур, Ларисі Гордзієвській, Юлії Натуркач, а також всім іншим, хто докладає зусиль, щоб зберегти унікальні рослинні колекції під час війни; директору НПП «Пирятинський» Максимові Вараві та колективу парку; директору ТОВ «Леляківське» Олександрові Ящику.

 

Керівники навчальної практики з ботаніки та зоології ННЦ «Інститут біології та медицини»

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024