Новини

 

Перша леді України розповіла про Національну програму психічного здоров'я та психосоціальної підтримки

16.06.2022

Представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь в обговоренні Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, презентовану Першою леді країни Оленою Зеленською та міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком.

16 червня 2022 року  на онлайн-засіданні робочої групи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП), яка об’єднує міжнародні та українські неурядові організації, агенції ООН, представників професійних асоціацій та освітніх установ, а також донорів, ВООЗ, Олена Зеленська розповіла про ініційовану нею Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки й закликала до консолідації всіх наявних ресурсів і синхронізації роботи в цьому напрямі.

«Наша спільна мета – створити систему, яка б увібрала найкращі напрацювання та надавала максимально ефективну допомогу й послуги громадянам. Щоб ми взяли весь вітчизняний досвід і напрацювання та об’єднали його з найкращим, найактуальнішим світовим досвідом. Сьогодні як ніколи важливо, щоб усі ініціативи, які стосуються психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, запрацювали синхронно», – наголосила дружина Президента.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зауважив, що одним із основних завдань програми з психологічної підтримки є коректна комунікація з людьми, роз’яснення, для чого потрібна психологічна підтримка. Адже для багатьох ця тема лишається стигматизованою: спливає асоціація з психлікарнями СРСР. Віктор Ляшко навів показові цифри: від 24 лютого до сьогодні приблизно 15- 16 мільйонів українців потребують психологічної підтримки вже зараз, а 3-4 млн – медикаментозного лікування. Зростанню цих цифр можна запобігти, якщо вчасно почати психотерапію.

КНУ на зустрічі з представляли ректор Володимир Бугров, проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова, директор Інституту психіатрії Ірина Пінчук та заступниця декана факультету психології Світлана Пащенко.

Під час заходу учасники обмінялися думками й досвідом, розповіли, як змінилася робота їхніх організацій після початку широкомасштабного вторгнення росії, про проблеми, з якими найчастіше звертаються люди, визначили найбільші виклики, що існують сьогодні, торкнулися питань законодавчих змін, підготовки фахівців, браку інформації в людей та стигми щодо психологічної допомоги.

Фахівці Шевченкового університету висловили повну підтримку ініціативи Першої леді та розуміння необхідності термінових заходів для змінення психічного здоров’я нації. КНУ може допомогти в багатьох напрямах, зокрема:

  • моніторинг, вивчення потреб та оцінювання; захист прав людей з психосоціальними проблемами;
  • розвиток та укріплення людського потенціалу;
  • проведення просвітницьких та комунікаційних заходів задля залучення широкого загалу до проблем психічного здоров’я та боротьби зі стигмою;
  • створення дослідницько-освітньої платформи на базі КНУ з метою впровадження кращих доказових практик в освітні програми з подальшим впровадженням їх в практичну діяльність фахівців;
  • створення аналітичних матеріалів для надання сучасної й актуальної інформації органам державної влади.

Підбиваючи підсумки заходу, Олена Зеленська наголосила, що тільки працюючи разом можна отримати найкращий результат.

 

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива Першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати стрес, пов'язаний із війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 

 

У матеріалі використано інформацію Офісу Президента України

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024