Новини

 

Книга пам'яті Університету: Леонід Кравчук

10.05.2022

10 травня 2022 року, після тривалої недуги, на 89-му році життя помер Леонід Кравчук, перший Президент після відновлення незалежності України, перший Голова Верховної Ради України, Народний депутат України, Герой України, випускник та почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

24 серпня 1991 року під головуванням Леоніда Макаровича Верховна Рада України прийняла історичний документ – Акт проголошення незалежності України. На перших в історії України всенародних президентських виборах 1 грудня Леонід Кравчук став Президентом України, обраним у першому турі, набравши 61,6 % голосів. Уже на посаді президента Кравчук у грудні 1991 року підписав Біловезьку угоду про ліквідацію СРСР. 14 червня 1994 року, наприкінці каденції, Леонід Кравчук підписав велику Угоду про співробітництво та партнерство з ЄС, яка заклала основу європейської інтеграції України.

Внесок Леоніда Кравчука у становлення нашої держави важко переоцінити. Його життя було наповнене різними знаковими подіями та рішеннями. Проте він до останнього залишався вірним своїй країні і прагнув бути корисним їй своїм досвідом та знаннями. Перший Президент займав активну позицію у висвітленні актуальних подій сучасної політики, соціуму, коментував діяльність органів державної влади, перших посадових осіб, брав участь у пресконференціях, круглих столах. Автор книг та багатьох публікацій в українських і закордонних виданнях, інтернет-блогах з тематики внутрішньої і зовнішньої політики України.

Постать Леоніда Макаровича, визначного політика, громадського та державного діяча, талановитого й мудрого державотворця, назавжди закарбована в історії незалежної України та Шевченкового університету зокрема.

Колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка висловлює щирі співчуття рідним та близьким Леоніда Кравчука, усім, хто особисто знав цю видатну людину.

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024