Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки 14 березня 2022 року

14.03.2022

Чергове засідання Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка, проведене в змішаному форматі відбулося 14 березня 2022 року.

Через неможливість голови Вченої ради Леоніда Губерського бути присутнім на засіданні, більшістю колегіального органу головуючим було обрано першого проректора Володимира Ільченка.

Основним питанням стало позбавлення звань почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктора Садовничого, ректора МДУ імені М. В. Ломоносова, та Юрія Золотова, академіка російської академії наук.

Ректор Володимир Бугров, обґрунтовуючи таке рішення, зазначив: «В умовах війни, яку Росія розв'язала проти українського народу, університетська громада докладає чимало зусиль для боротьби з ворогом на різних напрямках. Викладачі, працівники та студенти боронять українську землю у складі Збройних Сил України та Сил територіальної оборони, збирають необхідне для армії і військових, готують їжу для наших захисників. Натомість в російському суспільстві геноцид українського народу, названий путіним «військовою спецоперацією з денацифікації та демілітаризації», отримує підтримку навіть у колах інтелектуалів, так званої «еліти». Лунають заяви, які підтримують злочини російської армії проти українців, суголосні зверненню до викладачів та студентів російського союзу ректорів і президіуму російської академії наук».

Зважаючи на це, адміністрація Університету повністю відмовляється від співпраці в будь-якій формі з університетами та академічними інституціями країни-агресора, країни-ворога, армія якої вбиває мирне населення, знищує національні надбання, а також погрожує світу техногенними катастрофами.

За підтримку рішення про позбавлення звань почесного доктора КНУ імені Шевченка Віктора Садовничого та Юрія Золотова виступила низка членів Вченої ради. Зокрема, перший проректор Володимир Ільченко зауважив, що згадані особи своїми вчинками перекреслили всі власні здобутки на науковій ниві і перестали бути вченими для всього світу.

Проректорка Ксенія Смирнова наголосила: «У перші дні війни від імені Університету було розіслане звернення до всіх  почесних докторів КНУ. У відповідь ми отримали листи підтримки з різних країн світу, окрім росії. Натомість російські освітні функціонери підтримали воєнні дії в Україні у своєму зверненні до президента рф. Тому я вважаю, що Віктор Садовничий та Юрій Золотов не мають права бути членами нашої спільноти. Рішення Університету є абсолютно правильним, зважаючи на всі ці обставини».

Підтримав рішення про позбавлення почесних звань і проректор Андрій Гожик. Зокрема, він зазначив: «Своїм схаленням диктаторської влади ці особи продемонстрували, що відмовляються бути членами нашої університетської родини».

В.о директора Інституту права Олена Орлюк зауважила: «Моральність, честь, життя — ось ті цінності, які об'єднують нашу університетську спільноту. І  попри  наукову діяльність ми не можемо співпрацювати з тими особами, які не розділяють наші цінності та не підтримують суверенітет і самовизначення нашої держави».

Проректорка Ганна Толстанова акцентувала: «Позиція згаданих російських «вчених» дає нам зрозуміти, що вони не вболівають за розвиток науки у нашому осередку, яка є рушійною силою у поступі української держави.  При цьому Європейська Асоціація Університетів European University Association сьогодні ухвалила рішення про призупинення членства 12 університетів рф. Дякуємо партнерам й друзям за єдність принципів та підтримку спільних цінностей».

Одноголосним рішенням Вченої ради Університету від 14 березня 2022 року Віктора Садовничого, ректора МДУ імені М. В. Ломоносова, та Юрія Золотова, академіка російської академії наук, позбавлено звань почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Вчена рада розглянула й низку інших питань, пов’язаних зі щоденною роботою із забезпечення життєдіяльності Університету в умовах війни.

Проректорка Ольга Білявська доповіла щодо фінансових питань в умовах воєнного стану. Вона зауважила, що сьогодні студентам у повному обсязі виплачено академічну стипендію за березень та соціальну за лютий, а аспірантам – академічну за лютий. Здійснено нарахування заробітної плати, яка надійде на рахунки найближчим часом. При цьому проректорка звернулася до всіх студентів, які мають змогу оплатити навчання вчасно, – зробити це.

Проректор Андрій Гожик повідомив членам Вченої ради про відновлення роботи НАЗЯВО. Тому є можливість для тих освітніх програм, які повинні проходити акредитацію, завантажити необхідну документацію до системи нацагенції.  Адже «дипломи цінуються, коли проходять акредитацію. І ми не повинні знижувати цінність наших дипломів», – наголосив Андрій Гожик. Також проректор нагадав, що відповідно до Положення про порядок перезарахування результатів навчання у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, викладач сам має право зарахувати результати навчання, здобуті під час навчання на освітніх онлайн-платформах, які відповідають компетентісним характеристикам дисципліни.

Проректорка Ганна Толстанова доповіла, що наразі Міністерство освіти і науки запевнило, що відбуватиметься фінансування бюджетних наукових тем за програмою № 1040, з можливістю зміни технічних завдань. А от за програмою з підтримки перспективних наукових напрямів залишиться лише фінансування заробітної плати та закупівля необхідних матеріалів, фінансування ж грантів НФДУ призупинено повністю.

Проректорка Олена Добржанська проінформувала університетську спільноту про те, як відбувається переїзд до безпечних зон співробітників та студентів Університету. Вона зазначила, що завдяки тісній співпраці з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації, який очолює Мар’яна Марусинець, нашим переселенцям забезпечено комфортні умови проживання. Також деяких студентів та співробітників прийняла Буковина. Проректорка ще раз наголосила на тому, що з розгортанням воєнних дій збільшується й кількість переселенців. Тому першочергово Університет забезпечує переїзд жінок та дітей.

Проректорка Ксенія Смирнова звернулася до деканів та заступників деканів із проханням додатково проінформувати здобувачів освіти та співробітників щодо оформлення академічної мобільності для тих, хто перебуває наразі за кордоном. Вона також звернула особливу увагу на те, щоб керівництво навчальних підрозділів продовжувало підтримувати зв'язок з усіма здобувачами освіти, які були змушені виїхати за межі України.

Перед членами вченої ради також виступив в.о. голови первинної профспілкової організації Університету Дмитро Чомко, який повідомив про те, що профспілки разом з Центром гуманітарної підтримки Університету, діяльність якого координує проректорка Інна Степанець, здійснюють доставку гуманітарних вантажів, які передають університетській спільноті, зокрема для студентів і співробітників, які мешкають у Студмістечку, центру харчування та всім, хто цього потребує. Ліки ж в основному передаються для потреб ВІКНУ та Університетської клініки.

Ректор Володимир Бугров також звернув увагу присутніх, що завдяки зусиллям університетських служб на чолі з проректором Олегом Федевичем, Університетські підрозділи функціонують без збоїв. Підтримується  повне життєзабезпечення.

Тож підсумовуючи засідання, ректор наголосив, що нині Університет продовжує працювати, здійснюючи і освітню, і наукову діяльність. Разом із тим він закликав колектив виконувати свої обов’язки так, щоб не посоромитися перед тими, хто захищає Україну.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024