Новини

 

В Університеті провели Міжнародний круглий стіл до Дня місцевого самоврядування

10.12.2021

Про здобутки та перспективи реформи децентралізації в Україні говорили 9 грудня 2021 року в Навчально-науковому інституті публічного управління та державної служби КНУ імені Тараса Шевченка. На круглому столі у змішаному форматі зустрілися фахівці ННІ ПУДС, Верховної Ради України, Кабміну, органів місцевого самоврядування, а також колеги з Франції.

 

Модератором круглого столу була Вікторія Гура, заступниця директора з науково-педагогічної роботи ННІ ПУДС.

Зі вступним словом звернулася до учасників дискусії в. о. директора ННІ публічного управління та державної служби КНУ Лариса Комаха. Вона подякувала міжнародним партнерам, представникам Верховної Ради та місцевого самоврядування України за участь у круглому столі. Принагідно привітала з професійним святом – Днем місцевого самоврядування, який відзначали 7 грудня. Лариса Комаха зазначила: «Круглий стіл присвячений питанням, які на сьогодні є дуже актуальними, адже реалізація реформи з децентралізації спонукає до виокремлення концептуальних підходів, до подальшого поступу місцевого самоврядування в умовах сучасних викликів задля вироблення практичних рекомендацій. І саме перспективи розвитку вітчизняної системи місцевого самоврядування пов’язані з ефективністю реалізації реформ. Майбутня трансформація має стосуватися оптимізації кадрового потенціалу місцевого самоврядування та здійснюватися з урахуванням світових тенденцій».

За словами учасників, фактичний екватор реформи перейдено, і нині потрібно розробляти правову сторону децентралізації. А для цього маємо виховувати фахівців високого рівня кваліфікації, на що й націлений ННІ ПУДС. Експерти мають об’єднуватися задля подальшого здійснення реформи. Зміни на місцях мають, зокрема, залучати інвестиції для своїх проєктів. Уже маємо позитивний приклад співпраці громад із Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nefco). Важливо пам’ятати, що будь-які дії на місцях мають клієнтоорієнтований підхід, адже це робота для людей. Місцеве самоврядування – це про життєво важливі речі для кожного громадянина України. «За останні десятиліття ми стали виваженішими, почали критично мислити. Ми можемо передбачити, що буде далі, і для цього потрібно безперервно навчатися», – підкреслює Лариса Комаха. Базою та постачальником кадрів буде правонаступник Національної академії державного управління при Президентові України – сучасний ННІ публічного управління та державної служби КНУ імені Тараса Шевченка. Тут формуватиметься відповідна наукова школа. Сергій Чернов, голова Української асоціації районних та обласних рад запевняє, що його організація буде замовником у КНУ якісних кадрів. Сергій Іванович згадав слова ректора КНУ Володимира Бугрова на нещодавньому заході: пріоритетом є підготовка кадрів у публічній сфері. «Мета будь-якої реформи – у послузі. А якісну послугу може надати тільки висококваліфікована людина. Для успішного продовження реформи та урегулювання правової бази потрібно об’єднатися й Офісу президента, і Верховній Раді, і науковцям, і власне представникам місцевого самоврядування», – говорить Сергій Чернов.

Частина спікерів круглого столу приєдналася до обговорення через платформу Zoom. Серед учасників заходу також були:

  • Жан-Франсуа Девемі, представник Міністерства внутрішніх справ Франції;
  • Ігор Корховий, заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції;
  • Тетяна Корнєєва, професор Міжнародного інституту бізнесу і дипломатії у Парижі;
  • Наталія Шамрай, директор Департаменту надання адміністративних послуг КМДА, голова Всеукраїнської Асоціації ЦНАП;
  • Валентина Полтавець, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації «Асоціація об’єднаних територіальних громад»;
  • Віталій Безгін, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та інші.

У перерві між панельними дискусіями круглого столу Лариса Комаха та Сергій Чернов урочисто відкрили Залу місцевого самоврядування. Відтепер вона розміщена в 301 аудиторії корпусу ПУДС. «Це добре оснащена мультимедійна аудиторія, взірець якої задасть планку для спеціалізованих навчальних кабінетів інших ЗВО і стане майданчиком не тільки для навчання, а й для прийняття українських та закордонних делегацій», – зазначає Сергій Чернов.

Другу частину круглого столу модерував Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України.

За підсумками роботи круглого столу учасники погодили проєкт резолюції, яка прописує основні вектори розвитку у сфері самоврядування. Спеціалісти КНУ та структур державної влади спільно працюватимуть задля ефективної реформи місцевого самоврядування – для якісного життя кожного українця.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024