Новини

 

У Києві підписали меморандум про дослідження якості повітря

26.11.2021

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, управління екології та природних ресурсів КМДА та громадська система моніторингу якості повітря ЛУН Місто Air підписали тристоронній меморандум про співпрацю у питаннях якості повітря у столиці.

Документ також передбачає роботу у сфері охорони природного середовища та ресурсів міста, обмін інформацією про стан повітря та у підвищенні рівня підготовки молодих і перспективних фахівців екологічного напряму. Наприклад, проходження практики студентами Університету в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА.

«У наступному році в Україні проходитиме Міжнародна олімпіада з астрофізики і фізики космосу. Планувалося зробити експериментальний тур у Києві на базі астрономічних обсерваторій Національної академії наук України і Київського національного університету. Проте це виявилося неможливим: через погану якість повітря просто не видно зірок. Це одна із причин чому розробка вчених нашого університету – станцій спостереження за якістю повітря – важливий внесок у майбутнє українських міст», – зауважив ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

Меморандум передбачає:

  • науково-дослідницьку роботу з аналізу якості повітря;
  • сприяння у проєктуванні, розробці та вдосконаленні систем моніторингу якості повітря;
  • обмін даними індикативних та референтних станцій, що досліджують якість повітря;
  • цифровізацію та відкриття екологічних даних;
  • обмін даними, які зміцнюють екологічну безпеку міста;
  • партнерську співпрацю сторін на безстроковій основі.

 «Сьогодні ми бачимо запит суспільства на отримання достовірної інформації, не є винятком тема актуального стану повітря у столиці. Саме тому ми активно розвиваємо нашу міську мережу моніторингу якості повітря. До кінця цього року в Києві працюватиме п’ять референтних постів моніторингу якості повітря: два на лівому березі та три – на правому. А також спільно з Департаментом інформаційно-комунікаційних технологій ми встановимо ще 40 індикативних пунктів», – зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

ЛУН Місто Air – це громадська система моніторингу якості повітря, яка створена командою проєкту міських досліджень ЛУН Місто та командою з факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Університету. Вона працює у трьох українських містах – Києві, Львові та Одесі.

«У світі є різні типи систем моніторингу якості повітря: державні, міські та громадські. І вони цілком уживаються в одному просторі. Я радий, що цим меморандумом ми закріпили дружбу на рівні київських міських та громадських систем. Ми у ЛУН пишаємося тим, що створили в Києві громадську систему моніторингу якості повітря, що сповіщає людей про показники AQI. Вчені з КНУ імені Тараса Шевченка за нашої фінансової підтримки півтора року займалися розробкою станцій. У вересні 2020 ми анонсували індикативну мережу станцій ЛУН Місто Air. Лише у Києві зараз вона нараховує понад 80 станцій. Цінно, що ми не просто робимо заміри. Ми у режимі реального часу сповіщаємо містян через наші безкоштовні сервіси – віджети для телефонів та смарт-годинників, чат-бот у Telegram, онлайн-карта. І радо поділимося нашим досвідом», – розповів співзасновник ЛУН Андрій Міма.

Варто зазначити, що підписання меморандум про співпрацю було екологічним: у застосунку «Дія», не використовуючи ніяких паперів.

За інформацією офіційного порталу Києва

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024