Новини

 

Представники КНУ взяли участь у Афінському Форумі Демократії

06.10.2021

 

Представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка професор кафедри політології, голова Ради ветеранів КНУ Федір Михайлович Кирилюк та аспірант кафедри політології, президент «Першого міжнародного фонду розвитку України» Микола Волківський взяли участь в Афінському Форумі Демократії («Athens Democracy Forum»), що проходив з 29.09 по 03.10.2021 р. у столиці Грецької Республіки.

 

Цьогорічною темою Форуму стала боротьба з COVID-19. Світ повертає собі певну надію на поліпшення ситуації та доковідної нормалізації життя, але залишаються інші потужні виклики – зміна клімату, соціальна нерівність, поляризована політика, ослаблені економіки та непрості відносини у світі технологій.

 

Вражаюча швидкість, з якою були розроблені вакцини проти Covid-19, стійкість демократичних інститутів у США та інших країнах демонструють, чого люди можуть досягти в умовах кризи. Під час дискусій на Форумі зазначалося, що остання теза є безапеляційним підтвердженням перемоги демократії над авторитаризмом, від якого й сьогодні потерпають народи.

 

Здобута практика дає надію, що таку ж рішучість можна застосувати до невпинних викликів, що чекають людство у майбутньому. В цьому місія Афінського демократичного форуму, де наголошувалося, що демократія може перемогти, але лише  за умови, що вона дійсно застосовується, захищається, оновлюється, і в неї вірять самі громадяни.

 

Для розвитку демократії у регіонах і світі в цілому необхідно встановити партнерські відносини між державним, приватним та громадським секторами, залучити до процесів якомога більше громадян і зробити діяльність цих інституцій прозорою, чіткою і зрозумілою.

 

Усі засідання Форуму – панельні дискусії, основні доповіді, дискусії та інтерактивні семінари зосереджувалися на подвійних місіях Фонду: демократії та культурі. Форум проходив  під патронатом Президента Республіки Греції пані Катерини Сакелларопулу.

 

Після закінчення панельної дискусії професор Ф. М. Кирилюк та аспірант М. А. Волківський запросили професора Афінського університету Лукаса Тсукаліса та професора відділу політичних наук Дімітріса Сотурополуса відвідати наш університет і прочитати лекції для студентів.

 

За інформацією Наукового товариства філософського факультету

Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024