Новини

 

Студентів ознайомили з основами інформаційної безпеки держави

22.09.2021

Про гібридні війни та роль інформації для національної безпеки країни студентам КНУ розповів Ігор Смешко, ексголова СБУ, фахівець з системного аналізу на воєнної кібернетики, випускник юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Студенти Університету 21 вересня 2021 року мали змогу послухати лекцію фахівця про питання безпеки, обороноздатності та захисту країни, спираючись на досвід України, інших держав Європи та США. Цей захід відбувся за сприяння голови Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського.

У своєму виступі Ігор Петрович наголосив, що інформація – це четверта складова державної сили поряд із економікою, армією та дипломатією, хоча й пропорції та значимість складників можуть змінюватися в різні часи. Інформація матиме дедалі більшу рушійну силу у світі. Уже зараз постає проблема не кількості інформації, а в її достовірності. Зокрема, він наголосив, що «уряд щороку має звітувати щодо розвитку кількох основних показників для держави. І на першому місці серед них мусять бути саме наука, культура та освіта як частини інформаційної політики країни». Також лектор навів приклади різних держав та епох, що беззаперечно підтверджують високий вплив інформації на світову історію.

У всіх теперішніх доктринах країн НАТО, США, РФ, КНР інформація вважається зброєю. Зокрема, у США функціонують поняття м’якої та жорсткої сили. Якщо жорстка – це економічний тиск на супротивника та військове залякування, то м’яка – інформаційні питання, двосторонні всебічні контакти, образ США за кордоном, створення великої кількості прихильників як державності, так і способу життя у Штатах. Також там створюють позитивний образ країни і для внутрішнього споживача, наголошуючи на корисних відкриттях і здобутках своїх громадян.

Не менш цікавим є застосування інформаційної зброї в Росії. На думку Ігоря Смешка, Росія й надалі міцно тримається за псевдотеорію, вигадану ще за часів Петра І, яку нині активно ретранслює. В останніх статтях, що вийшли у світових виданнях, Путін переконує, що українського народу та України як окремої держави не існує. «Без нас Росія позбавиться тисячі років своєї історії, вона стане на тисячу років молодшою», – вважає лектор.

«Інформація впливає на розуми та поведінки, – підкреслює Ігор Смешко, – у наші дні вона набуває матеріальної сили. Наш основний опонент у війні – велика махіна. І потрібна така сама сильна структура (інформаційна, розвідувальна), аби протистояти їй. В українській розвідці працюють випускники та випускниці Шевченкового університету. КНУ – основа та еліта розвідувальних служб України на сьогодні».

Ігор Смешко подякував Леонідові Губерському за запрошення та побажав студентству добре вчитися й працювати на безпеку України, зокрема в інформаційній сфері.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024