Новини

 

Міжнародна Школа у рамках програми «Study abroad Dynamical Neuroscience in Ukraine»

03.06.2021

З 10 по 28 травня 2021 р. у Києві вже вдруге проходила Міжнародна школа у рамках програми «Study abroad Dynamical Neuroscience in Ukraine» за участі студентів і професорів з США, України, Великобританії, Швеції. У проведенні занять взяли участь як викладачі і науковці, так і студенти ННЦ «Інститут біології та медицини» КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Щороку сотні тисяч американських студентів виїжджають на навчання в інші країни за програмою Study Abroad. У десятку найбільш популярних країн для навчання понад 347 тис. американських студентів у 2018-2019 н.р. увійшли Великобританія, Італія, Іспанія, Франція, Німеччина, Ірландія, Китай, Австралія, Японія і Коста-Ріка. З 10 по 28 травня вже вдруге група студентів з університету штату Джорджія, Атланта, США (Georgia State University) проходила навчання у Києві у рамках програми «Study abroad Dynamical Neuroscience in Ukraine», цього разу дистанційно у форматі міжнародної літньої Школи за участі студентів і професорів з США, України, Великобританії, Швеції.

КНУ імені Тараса Шевченка  у проведенні занять представляли як викладачі і науковці, так і студенти ННЦ «Інститут біології та медицини». Завідувач кафедри біофізики та медичної інформатики проф. Олександр Жолос прочитав 2 лекції, в яких ознайомив студентів з іонними механізмами порушень скоротливої активності гладеньких м’язів судин і кишечнику та новими підходами до реєстрації струмів через іонні канали біологічних мембран, у тому числі можливостями автоматизованого аналізу електрофізіологічних даних у програмі Origin. Науковці Інституту к.б.н. Дарія Дринь і к.б.н. Марія Мельник (у минулому студентки і аспірантки цієї ж кафедри) провели практичне заняття, в якому продемонстрували весь хід петч-клемп експерименту – від ізоляції міоцитів і до реєстрації активності поодиноких іонних каналів. Студентка кафедри біології рослин Катерина Андрієнкова провела практичне заняття з молекулярного моделювання і докінгу – сучасних методів, які зокрема все ширше використовуються для дизайну та скринінгу лікарських препаратів на основі комп’ютерних технології. Студент кафедри біофізики та медичної інформатики Арсентій Івасюк під час свого практичного заняття продемонстрував, як він досліджує сигнальні функції нейронального кальцій-чутливого білку у програмному середовищі NEURON.

Катерина Андрієнкова поділилась своїми враженнями від Школи: «Практичне заняття, яке я провела у рамках літньої Школи, залишило чудові враження від спілкування з іноземними студентами. Мені було дуже приємно відповідати на влучні та цікаві запитання, які виникали під час заняття та показували інтерес студентів до даної теми. До того ж, декілька студентів вирішили провести свій науковий проєкт використовуючи знання та навички отримані під час практичного заняття. Під час спілкування з ними я була приємно здивована їхньою обізнаністю та кмітливістю при вирішенні наукового питання. Я б із задоволенням взяла участь у наступних подібних навчальних проєктах із співпраці зі студентами інших університетів!»

Упродовж останніх 4-х днів роботи Школи її учасники розділились на групи, кожна з яких виконала власний науковий проєкт, а потім доповіла його результати у вигляді презентацій. У цих проєктах студенти показали високий рівень мотивації та теоретичної підготовки, обізнаність з комп’ютерними технологіями і програмуванням та вміння застосувати ці знання і навички для вирішення складних проблем сучасної біомедичної галузі досліджень.

Для учасників Школи студенти з Атланти провели пішохідні і велосипедні тури вулицями і парками свого міста. Звісно хмарочоси, звісно чудові парки з озерами у центрі міста, але запам’яталась безкоштовна вулична бібліотека «Take a book, leave a book» у вигляді відкритих книжкових стендів по усьому місту.

 

За інформацією Олександра Жолоса, завідувача кафедри

біофізики та медичної інформатики

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024