Новини

 

Делегація Євразійського університету відвідала КНУ

26.05.2021

25 травня 2021 року до Київського національного університету імені Тараса Шевченка прибула представницька делегація освітян Євразійського національного університету імені Л. М. Гумільова, очолювана ректором Єрланом Сидиковим.

Мета візиту – поглиблення співпраці університетів в нових реаліях сучасного світу згідно з вимогами освітянських стандартів двох незалежних держав.

У складі делегації Євразійського національного університету: Думан Айтмагамбетов – проректор зі стратегічного розвитку; Наталія Калашнікова – завідувачка кафедри Асамблеї народу Казахстану; Ануар Майканов – керівник апарату ректора та Єрлан Арин радник ректора. Разом з ними до Шевченкового університету прибули Посол Казахстану в Україні Дархан Калетаєв, дипломати Посольства та представник казахської діаспори в Києві, колишній науковий співробітник НАН України Рустем Жангожа.

КНУ імені Тараса Шевченка представляли: ректор Володимир Бугров; проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова; проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова; проректорка зі зв’язків з громадськістю Олена Добржанська; заступник директора Інституту міжнародних відносин Антон Нанавов; заступниця директора Інституту філології Катерина Білик; завідувачка кафедри кібербезпеки та захисту інформації Наталія Лукова-Чуйко; координаторка подвійного дипломування Юлія Ващенко.

На початку зустрічі Володимир Бугров привітав казахських колег з 25-річним ювілеєм Євразійського університету і вручив їм Вітальний адрес.

У свою чергу ректор Євразійського університету Єрлан Сидиков привітав Володимира Бугрова з обранням на високу посаду очільника найкращого університету України і побажав йому успішної діяльності на цій високій і нелегкій посаді. Він також наголосив, що зв’язки з Шевченковим університетом більше ніж просто співробітництво. «Сьогодні в непростий час, що змінив значним чином звичні форми впливу і комунікацій, потрібно оновлювати співпрацю, шукати нові, більш дієві напрямки. Політика, економіка – змінні речі, але люди і їх цінності, культурні зв’язки не повинні страждати від цього. Проблеми у нас спільні і шляхи їх вирішення теж», – зазначив ректор ЄНУ.

Володимир Бугров розказав гостям про структуру університету підкресливши, що КНУ єдиний класичний університет України, що зберіг підготовку за всіма спеціальностями. «Ми готові  співпрацювати  у напрямках геології, фізики, хімії, біології, інформаційних технологій, права, у нас є англомовні програми з медицини. КНУ є що запропонувати казахським колегам у вигляді спільних проєктів і програм», – зазначив ректор КНУ.

Проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова запропонувала посилити програми подвійного дипломування у таких сферах як журналістика, інформаційні технології, філологія, соціологія, фізика. Висловила сподівання про відновлення міжурядового договірного механізму, використавши його для обміну студентами. Також, на її думку, варто посилити мобільність викладачів, запровадити спільне виконання дослідницьких проєктів та спільне керівництво науковими роботами.

Проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова зауважила, що Університет зацікавлений у співпраці як у гуманітарній, так і природничій сферах. «КНУ – єдиний з усіх університетів країни має програму з підготовки студентів за напрямом ядерної фізики. Маємо Центр радіаційної безпеки, кваліфікований МАГАТЕ, у якому представники Казахстану неодноразово проходили навчання. Також ми маємо астрономічну обсерваторію із 176-річною історією. Вона залучена до проєкту СТА, що об’єднує 37 країн – а це 37 телескопів, що проводять дослідження одночасно. Університет здійснює підготовку медиків, на нашій базі функціонує науково-дослідний інститут психіатрії, що здійснює спільні дослідження з медиками інших країн. Ми є учасниками Болонського процесу, тож готові також вести переговори щодо подвійної аспірантури», – підкреслила проректора.

На зустрічі прозвучало ще чимало конкретних взаємовигідних пропозицій від інших учасників зустрічі, якими буде доповнено Угоду між Київським національним університетом та Євразійським університетом імені Л. М. Гумільова.

У  рамках візиту делегації Казахстану до КНУ відбулася презентація українськомовного видання книги Єрлана Сидикова «Шакарім». Ректор КНУ Володимир Бугров привітав присутніх та автора з важливою для двох народів подією.

Автор книги Єрлан Сидиков зазначив, що для нього велика честь презентувати книгу українською мовою, мовою Тараса Шевченка. Також він додав, що наш світ вразливий і у нинішніх умовах як ніколи важливо реабілітовувати Імена, відновлювати Пам’ять і висловив сподівання, що книга «Шакарім» про феноменальну особистість, поета, філософа, історика, музиканта, перекладача знайде відгук у серцях українців.

Модератор презентації та автор передмови до книги професор Володимир Сергійчук зауважив, що розпад Радянського Союзу дав можливість усім народам відродити свою історичну пам'ять, без якої неможливо укріпити національну безпеку держави. Час очищати історичну пам’ять від псевдотеорій та чужих концепцій. Книга Єрлана Сидикова – це яскравий приклад того, як повертати пам’ять і добре ім’я вірним синам свого народу.

Володимир Сергійчук також звернув увагу присутніх на слова Шакаріма: «Подними голову, проснись, казах, открой глаза! Достаточно в темноте жизнь проводить в слезах…», зазначивши, що вони співзвучні із «Заповітом» Тараса Шевченка: «Поховайте та Вставайте, кайдани порвіте І вражою, злою кров’ю Волю окропіте!».

Книгу «Шакарім» автор передав до Наукової бібліотеки імені М. Максимовича.

Пресцентр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024