Новини

 

Проведено третій інформаційно-роз’яснювальний вебінар із серії «Я – науковий керівник»

16.04.2021

14 квітня в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся третій вебінар із серії «Я – науковий керівник». Тема онлайн-семінару – процедура захисту об’єктів права інтелектуальної власності (ОПІВ). Спікерка – провідна інженерка з патентної та винахідницької роботи НДЧ Університету Ірина Василів.

 

Відповідно до звіту ДП «Укрпатент» «Промислова власність у цифрах. Показники діяльності у сфері промислової власності за 2020 рік», Університет є абсолютним лідером серед класичних університетів за кількістю патентів на винаходи за період 2016-2020 років. Тож, вебінар зацікавив значну кількість учасників – понад 50 осіб. Онлайн-семінар був відкритим для слухачів і привернув увагу не лише наукових і науково-педагогічних працівників соціогуманітарних та природничих спеціальностей Університету, а й колег з інших ЗВО, зокрема Київського університету імені Бориса Грінченка.

Учасники зустрічі разом із доповідачкою Іриною Василів обговорили такі питання:

  • види ОПІВ і процедура їхнього захисту;
  • сприяння Університету для співробітників у процедурі захисту ОПІВ та подальшій підтримці їх чинності;
  • службові ОПІВ та оформлення майнових прав на них;
  • права винахідника у разі комерціалізації ОПІВ та способи їх комерціалізації.

Також учасники заходу мали можливість поставити спікерці ті питання, які є особливо актуальними. Наприклад, яким чином можна захистити математичні методи та математичні моделі, окрім як авторським правом; чи може спосіб бути об’єктом корисної моделі; яким чином можна захистити логотип і чи можна отримати захист «заднім числом»; чи обов’язково залучати патентних повірених для подання патентних заявок та ведення діловодства перед «Укрпатентом». 

Це третій захід із серії «Я – науковий керівник». Перший стосувався детальної інструкції з моменту відкриття НДР до звіту в кінці року, другий – публічних закупівель в Університеті. Незабаром – такі вебінари:

  • отримання міжнародних грантів;
  • від слова до діла – трансфер технологій: досвід, перспективи, можливості.

З відеозаписом вебінару, а також вичерпними відповідями на запитання слухачів можна ознайомитися за посиланням http://science.univ.kiev.ua/finance/patentpidtrymka/

 

Додатково:

  • Наразі Університет є власником 232 чинних ОПІВ.
  • За 2020 рік його співробітниками отримано 48 охоронних документів на ОПІВ, із яких 23 – патенти на винаходи, 16 – патенти на корисні моделі та 9 – свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір. Подано 34 заявки на видачу охоронних документів на ОПІВ, 12 з яких – на отримання патентів України на винаходи.
  • Найбільш активними підрозділами Університету в патентуванні винаходів та корисних моделей є хімічний та фізичний факультети, Інститут біології та медицини;
  • Найбільш активними підрозділами Університету в реєстрації авторських прав – економічний факультет та астрономічна обсерваторія.

За інформацією НДЧ КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024