Новини

 

Університетська клініка поповнилася інноваційною медичною системою

30.11.2020

Університетську клініку Київського національного університету імені Тараса Шевченка дооснащено терапевтичним мультилазерним медичним комплексом «Геліос».

 

Унікальне устаткування було отримано в межах наукового дослідження, що фінансується Національним фондом досліджень України (НФДУ). Працівники Університетської клініки близько шести місяців працювали над обґрунтуванням і теоретичною частиною заявки для участі в оголошеному НФДУ конкурсі, який і вдалося виграти із першої спроби.

Мультилазерний комплекс «Геліос» включає в себе пристрій для сканування ран пацієнтів. У медичного персоналу, що працюватиме з установкою, буде можливість визначати й коригувати оптимальну лікувальну дозу для того чи іншого захворювання, відповідно до стану здоров’я й самопочуття пацієнтів. Отримання комплексу «Gelious» стало черговим етапом дооснащення якісним сучасним обладнанням медично-діагностичного підрозділу Університету. Тільки упродовж 2019–2020 років для потреб Університетської клініки було придбано цифровий ендоскоп (Karl Storz, Німеччина), рентген-установку (IOTA, Італія), а для індивідуальної безпеки медичних працівників і відвідувачів було встановлено цифрову дезінфекційну систему Unilife (Україна).

Ефективність багатофункціональної лазерної терапії із застосуванням апарату «Геліос» уже підтверджено для лікування таких захворювань, як:

  • захворювання органів травлення, органів дихання, ротової порожнини, слинних залоз і щелеп;
  • ускладнення при вагітності, пологах і в післяпологовий період;
  • захворювання системи кровообігу;
  • хвороби очей;
  • захворювання шкіри;
  • хвороби кістково-м’язових систем і сполучних тканин людського організму;
  • хвороби нервової системи, а також психічні розлади й розлади поведінки.

Окрім того, світова медична спільнота перевіряє припущення щодо ефективності застосування лазерних технологій для підсилення імунітету людини й боротьби із коронавірусними захворюваннями.

На важливості отримання й використання подібного устаткування в КНУ наголошує директор Університетської клініки Віктор Черняк: «Із огляду на захворювання, що з ними звертаються пацієнти, була потреба розробки методик для лікування різноманітних поранень із ускладненнями, притаманних учасникам АТО-ОСС. Для участі в конкурсі НФДУ було прийнято рішення звернутися із запитом щодо допомоги в розробці потрібного обладнання до Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України й Науково-методичного центру «Медінтех». За результатами співпраці очікується, що буде створено комплексний лікувально-медичний продукт: сертифікована сама техніка, розроблена й апробована технологія лікування й обґрунтовано способи лікування тих чи інших захворювань. Загалом будуть розроблені комплексні рекомендації, що ними зможуть користуватися медики в Україні й у світі».

Як пояснює директор Науково-методичного центру «Медичні інноваційні технології» Микола Чухраєв, технологія, на основі якої створено багатофункціональний лазерний пристрій, є унікальною розробкою українських учених. Науковець запевняє, що подібна продукція є конкурентоспроможною не тільки на внутрішніх, а й на зовнішніх ринках медичного обладнання, технологій і послуг. Установка «Геліос» користувалася високою популярністю під час медичних виставок, найширший розголос пристрій отримав серед покупців із Бельгії, Індії, Ірану, Китаю, Люксембургу, Республіки Польщі й Словацької Республіки.

Науково-педагогічний колектив КНУ імені Тараса Шевченка вітає колег із важливим професійним досягненням, бажає якнайбільш успішно випробувати нове медичне обладнання й використати здобуті науково-медичні результати!

 

Довідково: Університетська клініка – заклад охорони здоров’я й лікувально-навчально-науковий підрозділ КНУ імені Тараса Шевченка. Клініка заснована згідно з ухвалою Вченої ради Університету від 16.01.2017 року й наказу Ректора від 08.12.2017 року на основі санаторію-профілакторію Університету. Заклад функціонує відповідно до отриманої КНУ ліцензії МОЗ України на проведення медичної практики із 22 спеціальностей. Також Університетська клініка використовується для навчання студентів ННЦ «Інститут біології та медицини», що здобувають фах за спеціальністю 222 «Медицина».

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024