Новини

 

Семінар із нагоди Дня вшанування Джалалледдіна Румі

29.09.2020

Викладачі й студенти перської мовної секції кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу на базі Центру іраністики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка організували науково-практичний семінар в пам’ять про Джалалледдіна Румі.

 

Захід, приурочений до Дня вшанування цього видатного перського суфійського поета, відбувся 29 вересня 2020 року. Із огляду на дію карантинових обмежень подію було проведено в дистанційній формі.

Відкриттям урочистого заходу опікувалася доцентка Олена Мазепова, завідувачка кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу й директорка Центру іраністики Інституту філології КНУ. Із вітальним словом до учасників науково-практичного семінару звернувся пан Хаді Заргярі, аташе з питань культури Посольства Ісламської Республіки Іран в Україні. Пан аташе звернув увагу присутніх на величезне значення й постійний вплив творчої спадщини Джалалледдіна Румі не тільки для перської, а й для світової літератури.

Загальне модерування заходу здійснювала Ірина Левчин, асистентка кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу. Упродовж семінару учасники мали нагоду ознайомитися зі змістовними доповідями про особливості суфійської поезії, ритміку в поезіях Моуляві; розбиралися з процесом створення поеми Румі «Духовне маснаві»; а також досліджували поховання Джалалледдіна Румі в Конії як історичну й мистецьку пам’ятку та місце духовного паломництва безлічі прочан.

Викладачі й студенти перської мовної секції кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу підготували презентації про життєвий шлях і духовні пошуки видатного поета-мислителя; аналізували українську традицію перекладу творів Джалалледдіна Румі; знайомили присутніх із власними спробами перекладів творів Румі українською; читали уривки із найвидатніших творів цього класика перської поезії.

Науково-педагогічний колектив Центру іраністики Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка переконаний, що практика проведення подібних семінарів заохочує амбітну українську молодь до пізнавальних наукових студій і цікавої перекладацької практики.

 

За матеріалами кафедри мов і літератур

Близького та Середнього Сходу ІФ КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024