Новини

 

Презентація платформи «KNU Education Online»

25.05.2020

Запровадження комплексної технологічної платформи «KNU Education Online» в освітньому процесі Київського національного університету імені Тараса Шевченка було обговорено представниками профільних міністерств і комітетів, а також керівництвом Університету під час зустрічі-презентації.

 

Презентацію платформи дистанційної освіти «KNU Education Online» було проведено в головному навчальному корпусі КНУ 25 травня 2020 року. У заході взяли участь голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, заступник Міністра цифрової трансформації України Валерія Іонан, генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров,  керівник експертної групи з питань бюджетування директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України Анастасія Софієнко, керівник експертної групи з питань аналітики, фінансування і міжнародних зв’язків директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олександр Смирнов, радник Міністра цифрової трансформації України Дмитро Завгородній, засновник Центру інноваційної освіти Артур Кочарян. Шевченків університет представляли ректор Леонід Губерський, перший проректор Олег Закусило, проректори Олександр РожкоПетро Бех і Оксана Жилінська, директорка Центру інноваційного розвитку КНУ Світлана Березіна. Зі сторони розробника платформи «KNU Education Online» був присутній експерт-розробник Іван Волков.

Ректор Леонід Губерський розпочав зустріч і щиро привітав усіх учасників презентації із важливою освітньою подією. Леонід Губерський наголосив, що розробка цього технологічного рішення тривала не один місяць, а метою сьогоднішньої зустрічі буде презентація всього проєкту, який вже заплановано до впровадження в Університеті. Ректор відзначив, що «KNU Education Online» не розглядається як єдиноможлива форма реалізації навчального процесу, презентоване технологічне рішення не замінить безпосереднього спілкування викладачів зі студентами. Презентована платформа стане дієвим засобом для долання викликів сьогодення, допомагатиме організовувати навчання саме зараз, а в майбутньому стане обов’язковою частиною інформатизації КНУ імені Тараса Шевченка.

Потому слово було надано проректору з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток) Олександрові Рожко. Проректор пояснив учасникам презентації, що при розробці «KNU Education Online» було враховано досвід кращих зарубіжних університетів, а також  враховувалися освітні тенденції сьогодення. При виборі команди розробників Університетом враховувалися різні фактори й розглядалися різні пропозиції, де основними критеріями для здійснення вибору організації-партнера були якість програмного продукту, безпека користування ним і відповідність технологічного рішення вимогам навчального процесу. За словами проректора, розробником, що відповідав таким вимогам, стало товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерактивні системи навчання», очолюване випускником економічного факультету КНУ Іваном Волковим. Олександр Рожко наголосив, що роботи з впровадження в Університеті запропонованого технологічного рішення було розпочато з лютого поточного року, сама ж платформа є частиною потужного проєкту «Цифровий університет. Університет у смартфоні», що функціонує в КНУ імені Тараса Шевченка. Проректор зауважив, що на початковому етапі розробники зосереджувалися на створенні кабінету викладача й студента; поширення коронавірусу, а згодом і пандемія спонукали розробників змінити акценти, тому й було здійснено роботи зі створення платформи для дистанційної освіти.

Презентована платформа наразі складається з таких модулів, як кабінет викладача, кабінет студента, цифрова бібліотека, електронний журнал, модуль для осіб з особливими освітніми потребами, модуль для іноземних студентів, модуль онлайн-презентацій, модуль відеокурсів, модуль тестування, а також модуль інтерактивного розкладу. Завдяки своїй структурі й технічним можливостям платформа не має географічних кордонів, неймовірно важливо, що водночас вона й адаптована до вимог інклюзивної освіти.

Технічні можливості платформи «KNU Education Online» для учасників презентував Іван Волков, який ознайомив присутніх із функціоналом розробленої платформи для проведення занять, створення інтерактивного графіка навчального процесу в Університеті, розміщення викладачами матеріалів до освітніх курсів, для розробки інтерактивних навчальних завдань для студентів, для заповнення віртуальних журналів із можливістю їхнього різнорівневого адміністрування керівництвом навчальних підрозділів, представниками кафедр та іншими учасниками освітнього процесу. Іван Волков повідомив, що навчальна платформа наразі тестується двома факультетами, зокрема, економічним і юридичним. За словами експерта-розробника, 65-70% викладачів цих підрозділів уже використовують її для навчання, наразі платформа налічує майже 6 300 зареєстрованих користувачів, серед яких – і викладачі, і студенти. Іван Волков відзначив, що програма передбачає наявність мобільного додатка, що сумісний із Android і iOS, обидві версії додатка наразі доступні в тестовому режимі. Використання ресурсу всіма навчальними підрозділами КНУ імені Тараса Шевченка заплановано з 1 вересня 2020 року.

Презентація платформи викликала жваве обговорення. Серед ключових аспектів, що цікавили представників українських міністерств, було озвучено технічні, організаційні й безпекові питання. Депутатка Юлія Гришина, випускниця й професорка КНУ, зауважила, що Університет завжди був і залишається провідним закладом вищої освіти України, котрий оперативно й адекватно відреагував на виклики. Вона наголосила, що КНУ одним із перших в Україні запроваджує потужну освітню платформу, на основі якої буде забезпечено можливість онлайн-спілкування викладача зі студентами і якісна організація навчального процесу навіть за умов карантину. Юлія Гришина висловила щиру подяку ректорові й усім, хто був залучений до такої важливої справи, як «KNU Education Online».

Схвальний відгук про впроваджувану платформу висловила й Валерія Іонан. За її словами, Міністерство цифрової трансформації підтримує створення подібного інструменту, адже він сприяє діджиталізації освітнього процесу в Україні.

Олег Шаров відзначив, що завдяки подібним інноваціям вища освіта в Україні стає доступною, а українські університети переходять наразі на інший рівень забезпечення якості освіти. Представник Міносвіти звернув увагу присутніх на те, що за таких умов робота викладача не спрощується, а трансформується в нові професійні виклики, котрі дають можливості вдосконалювати викладацьку майстерність, але й формують нові труднощі. Також Олег Шаров наголосив, що використання подібних програмних продуктів актуалізує перед університетами питання відповідальності за захист персональних даних, а також потребу сертифікації продукції уповноваженими організаціями.

У дискусії взяли участь усі присутні, учасники презентації жваво обговорювали можливості платформи для співпраці з іноземними абітурієнтами, організацію онлайн-роботи деканатів, створення додаткових модулів і подібні аспекти функціонування «KNU Education Online».

Підсумки зустрічі підбив Леонід Губерський, який наголосив, що розробка такого продукту є важливою й нагальною справою, котру Університет і надалі провадитиме. Ректор КНУ подякував усім присутнім за те, що знайшли час і долучилися до активних обговорень під час презентації.

 Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024