Новини

 

Працюємо онлайн: підсумки засідання ректорату

14.04.2020

Онлайн-засідання ректорату відбулося 14 квітня 2020 року за участю ректора, проректорів, деканів факультетів, директорів інститутів та керівників структурних підрозділів Університету.

 

Ректор Леонід Губерський, відкриваючи засідання, зазначив, що ситуація в державі продовжує бути напруженою, ускладнюється вона й у Києві. Хоча боротьба триває, коронавірус наступає. Фахівці щоденно наголошують, що пік захворювання ще попереду. «В такій важкій ситуації ми маємо чітко дотримуватися усіх правил карантину, піклуючись про здоров’я людей», – зазначив Леонід Васильович.

 

Директорка студмістечка Ірина Лібак доповіла про ситуацію з перебуванням студентів у гуртожитках в умовах карантину. Так, деякі студенти цього тижня від’їхали додому, і станом на сьогодні в гуртожитках університету залишається 2084 особи, з яких 603 іноземці, тож продовжує спостерігатися тенденція на зменшення кількості мешканців. Також Ірина Іванівна повідомила про підписання договору на проведення дезінфекції в гуртожитках Студмістечка. За словами директорки, ТОВ «ЕМПЕКС» з вівторка проведе профілактичну дезінфекцію приміщень гуртожитків згідно зі встановлених вимог МОЗ. Загальна вартість чотириразової обробки гуртожитків становить 197 925 грн. Ірина Іванівна наголосила, що наразі Студмістечко забезпечене всіма санітарними засобами індивідуального захисту, серед його мешканців та співробітників «не виявлено жодного випадку захворювання на коронавірус, а подальша ситуація залежить від дотримання режиму й інших правил, запроваджених карантином».

 

Проректор Володимир Бугров доповідав про організацію та проведення навчання з використанням дистанційних технологій в умовах карантину.

Володимир Анатолійович повідомив результати масштабного опитування, проведеного Центром комунікацій та Науково-методичним центром, яке тривало з 2 по 13 квітня 2020 року. У дослідженні взяло участь 4257 студентів та 743 викладачів усіх підрозділів КНУ.

Також ця анкета була адаптована та перекладена англійською мовою, наразі триває відповідне опитування іноземних студентів. Вже є результати відповідей 48 респондентів цієї категорії, і тут у багатьох позиціях спостерігається кореляція з відповідями українських студентів.

Опитування показало, що більшість викладачів та студентів розпочали впроваджувати дистанційні форми навчання відразу після початку карантину.

А найпопулярнішими сервісами онлайн-навчання викладачі і студенти називають: Електронну пошту, Telegram, Zoom, Skype та Google Classroom.

Учасники навчального процесу загалом задоволені організацією та методикою викладання під час дистанційного навчання.

«У нинішньому світі інформація динамічно змінюється, сучасний викладач повинен устигати за цим, повинен уміти користуватися сучасними технологіями», – зауважив Володимир Бугров.

Проректор зазначив, що «після карантину вимоги до освіти зміняться, і ми повинні забезпечити якісну технічну і методичну складові. Карантин спровокував поштовх для змін на вдосконалення». Була озвучена пропозиція про створення окремої структури супроводу дистанційного навчання.

Перший проректор Олег Закусило подякував за оприлюднені результати дослідження, підтримав ідею створення такої структури і наголосив, що одним із завдань цієї структури стане підготовка кадрів.

Проректор Олександр Рожко зазначив, що в межах проєкту «Цифровий університет SMART KNU» вже був досвід проведення таких семінарів для викладачів та запросив презентувати присутнім можливості SMART KNU випускника економічного факультету Університету Івана Волкова. У виступі Іван розповів про можливості організації дистанційного навчання в рамках проєкту, а також продемонстрував ескізи майбутньої віртуальної екскурсії Університетом, яка створюється спільними зусиллями команди Івана Волкова, Центру комунікацій КНУ, Інноваційного центру КНУ та директорки Музею історії КНУ імені Тараса Шевченка Людмили  Круглової.

Голова Студентського парламенту Владислав Сасін повідомив, що на бот Студентського парламенту в мережі Телеграм надійшло багато відгуків щодо якості дистанційного навчання. Також Студентським парламентом була запущена гугл-форма щодо якості викладання під час карантину. Загалом сприйняття онлайн-навчання студентами позитивне, та проблемні питання залишаються. Деякі студенти нарікають на обсяги завдань та форму їх виконання, обмеженість доступу до потрібної інформації й відсутність розкладу занять.

 

Проректорка Оксана Жилінська доповідала про публікаційну активність працівників Університету у 2019 році. Так, за показниками наукометричної бази даних SciVerse Scopus, Київський національний університет імені Тараса Шевченка й надалі лідирує серед закладів вищої освіти України.

Зріс Н-індекс Університету і становить тепер 94 одинці – значно зміцнивши свої лідерські позиції серед інших ЗВО України. Аналіз публікацій з Н-індексом 94 дав можливість визначити ТОП-10 публікацій співробітників, що істотно та якісно вплинули на формування загальноуніверситетського Н-індексу.

Проректорка також повідомила про проведення на базі університетської книгозбірні низки вебінарів, присвячених питанням підвищення публікаційної активності, взаємодії з науковими часописами та редакторської діяльності в напрямку наукової періодики Університету.

Коментуючи вищезазначене, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Олег Сербін підтвердив, що робота з аналізу усіх високорейтингових публікацій продовжується і «її результати стануть основою для виявлення сильних сторін підготовки таких публікацій з подальшою імплементацією позитивного досвіду в практичну площину сьогодення».

Завершуючи свою доповідь, Оксана Жилінська зазначила, що висока конкуренція в науковій галузі спонукає «переходити до політики якості і підтримки саме тих, хто показує високі результати». Актуальним залишається питання залучення до наукової роботи молоді. Оксана Іванівна наполягає на тому, що «Університет має наполегливо працювати, щоби найближчим часом увійти до товариства найбільш цитованих дослідників».

«Мова сьогодні йде не тільки про кількість, а в першу чергу про якість наукових досліджень в публікаціях. Ми повинні розуміти, що сучасні умови вимагають відповідності світовим стандартам», – підсумував ректор та подякував всім нашим науковцям, які показують високі результати роботи.

 

Головний бухгалтер Валентина Денисенко доповіла, що фінансова ситуація в Університеті залишається стабільною. Валентина Петрівна наголосила, що після карантину можуть бути впроваджені контрольні заходи щодо використання бюджетних коштів, особливо щодо заробітної плати працівників. Також закликала всіх об’єктивно підійти до проблеми й унеможливити неточності поданої інформації щодо людей, задіяних в роботі Університету в період карантину.

Начальниця юридичного відділу Ірина Саленко зазначила, що Університет дотримується правового поля та виконує всі розпорядження Уряду України.

Голова профкому Володимир Цвих звернув увагу, що в Університеті не припинена робота із соціального страхування, за потреби листки непрацездатності можна оформити, залишивши їх у скрині ректорату.

На завершення засідання ректор Леонід Губерський побажав усім ефективної роботи в нових умовах та міцного здоров’я.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024