Новини

 

Пам’яті Героїв Небесної Сотні

20.02.2020

Цьогоріч Україна відзначає 6-ту річницю трагічних подій Революції Гідності – тієї «зими, що нас змінила», зими, котра засвідчила принципово інший геополітичний та цивілізаційний вибір українців.

 

Викладацько-студентський колектив Шевченкового університету завжди виявляв активну громадянську позицію: так було за часів Революції на граніті, під час Помаранчевої революції й упродовж Революції Гідності.

З 2014 року 18 – 20 лютого – дні жалоби для всіх українців. У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проходять пам’ятні заходи за участі адміністрації, студентів і співробітників, приурочені загиблим героям під час збройних протистоянь у центрі Києва.

Скорботний тиждень у КНУ розпочався виготовленням паперових білих ангелів студентами й працівниками Інституту філології, а вже сьогодні було проведено тиху акцію «Ангели пам’яті», ініційовану Анжелікою Рудницькою, співробітницею Центру фольклору та етнографії. Також в ІФ КНУ було презентовано інсталяції світлин часів Революції Гідності із фотороботами Олександра Тимошенка, Валерія Попова й Володимира Мукана, які були безпосередніми учасниками тих подій. Тим часом у мистецькому просторі головного навчального корпусу КНУ поруч із Зоологічним музеєм триває виставка світлин Олександра Тимошенка «Нескорений Майдан» зі знімками, які ілюструють найзапекліші миті громадянського спротиву силовикам у Києві упродовж 18 лютого 2014 року (на знімках зафіксовано бої на вулицях Інститутській, Липській і Шовковичній).

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні, розпочався в холі головного корпусу хвилиною мовчання біля символічної інсталяції з особистих речей мітингувальників, переданих учасниками цих подій Університетові.

Віддати шану загиблим Героям Небесної Сотні на Алею, названу на їхню честь, прийшли керівники, співробітники, викладачі й студенти КНУ. У своєму зверненні до присутніх ректор Леонід Губерський зазначив, що «хоча ще до кінця не розслідувані всі події того часу, залишається багато відкритих запитань, та ми вічно будемо пам’ятати наших Героїв. Разом з тим треба робити все для того, щоб була злагода в суспільстві, щоб усі українці були об’єднані і думали про свободу і честь своєї держави й свого народу. Особливо зараз, коли триває війна за незалежність. І наше завдання, як університету, навчати молоде покоління відстоювати честь і незалежність держави, як зробили це Герої Небесної Сотні. Вічна їм пам'ять! Героям Слава!».

Упродовж дня в навчальних підрозділах Університету задля вшанування загиблих Героїв Небесної Сотні будуть проводитися символічні хвилини мовчання, акції із запалюванням свічок пам’яті та інші заходи. Зокрема, на географічному факультеті, у холі третього поверху, буде відкрито фотовиставку «Вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні», представники студпарламенту історичного факультету організують зустріч із студентами-учасниками подій Євромайдану, а студенти філософського факультету переглядатимуть тематичний фільм про вшанування пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні й відвідають Музей Революції Гідності.

У цей день нехай кожен із нас згадає Майдан, велику людську відвагу, громадянську самовідданість, силу духу й нескореність тих, кому Україна завдячує Незалежністю.

 

Герої не вмирають!

Центр комунікації

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024