Новини

 

Cпівпраця заради уваги до проблем психічного здоров'я

07.02.2020

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розпочала роботу науково-практична конференція «ІІ Міжнародні консультації «Співпраця заради реформ у системі охорони психічного здоров’я».

 Вітчизняні та зарубіжні фахівці – лікарі, психологи, соціальні працівники, – презентували наукові доповіді та ділилися практичним досвідом роботи з дітьми, які мають розлад із дефіцитом уваги та гіперактивністю (РДУГ).

Володимир Бугров, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка, виступаючи з вітальним словом, підкреслив актуальність порушеної проблематики для викликів сьогодення, а також наголосив на важливості злагодженої роботи структурних підрозділів університету, які опікуються психічним здоров’ям, факультету психології, Психологічної служби, Науково-дослідного інституту психіатрії, Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини», Університетської клініки.

Від імені факультету учасників заходу привітала заступник декана з міжнародних зв’язків та наукової роботи факультету психології Світлана Пащенко. Вона зазначила, що такий формат співпраці спеціалістів різних галузей на сьогодні є надзвичайно прогресивним і продуктивним та закликала учасників брати активну участь у роботі Консультацій. Це потрібно задля подальшого спільного напрацювання рішень, які стануть рекомендаціями відповідним органам державної влади, законодавцям, аби ситуація із психічним здоров’ям, із увагою до феномена РДУГ змінювалася не лише на рівні фахівців, а і на рівні нашої держави.

Аксана Філіпішина, начальниця Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини наголосила на дефіциті уваги до прав дітей із психічними розладами в Україні.

Проблематика діагностики та лікування РДУГ не просто масштабна – вона має глобальний характер, а проблема – комплексна. Отже, розв’язувати її варто теж у колаборації, за співпраці фахівців різних галузей, враховуючи досвід і досягнення, у тому числі, зарубіжних спеціалістів. Так, на конференції було піднято ряд важливих тем:

· про українську адаптацію клінічних настанов щодо діагностики та лікування дітей, підлітків і молоді з дефіцитом уваги та гіперактивністю; необхідність навчання батьків/опікунів пацієнтів із РДУГ стратегіям управління проблемною поведінкою дитини, важливість їхнього інформування про роботу Інклюзивно-ресурсних центрів в Україні, а також про особливості медикації (фармакологічної допомоги) при РДУГ  (Олена Ліщишина, кандидат медичних наук, начальниця відділу стандартизації медичної допомоги департаменту оцінки медичних технологій ДУ «Державний експертний центр МОЗ України»);

·  про  необхідності всебічного інформування батьків, педагогів, фахівців, які мають справу із РДУГ. «РДУГ нині – «популярний діагноз», і ним часто зловживають. Водночас 30% пацієнтів із таким діагнозом потребують обов’язкового медикаментозного лікування, і це потрібно теж враховувати» (Сергій Литвин, аспірант кафедри психодіагностики та клінічної психології факультету психології КНУ імені Тараса Шевченка, нейропсихолог);

·  про важливість і медичного, і психологічного огляду й супроводу при фармакологічному лікування РДУГ з метою уникнення ускладнень у дорослому віці (Каріне Малишева, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психодіагностики та клінічної психології КНУ імені Тараса Шевченка);

· про РДУГ як фактор ризику антисоціальної та самоушкоджуючої поведінки (Дмитро Марценковський, аспірант кафедри психіатрії та наркології Національного медичного університету імені Олександра Богомольця);

· про менеджент булінгу «Булінг дітей з РДУГ: діагностичний складник» (Катерина Бояршинова, керівниця Психологічної служби КНУ імені Тараса Шевченка);

· про коморбідность РДУГ, зокрема, у порівнянні гіперактивністі та імпульсивністі у дітей при РДУГ та біполярному розладі (Ігор Марценковський, кандидат медичних наук, Голова секції дитячої психіатрії Асоціації психіатрів України, завідувач відділу психічних розладів дітей та підлітків ДУ «Науково-дослідний інститут психіатрії МОЗ України»).

Жвавий інтерес викликала друга половина конференції, під час якої учасники мали змогу поспілкуватися наживо та наживо, але за допомогою Скайп-зв’язку із міжнародними експертками (Кетрін Крімер, Ірландія та Марайка ван Генабік, Нідерланди), а також із дорослою пацієнткою з РДУГ з Ізраїлю. Експертки торкались тем профілактики самогубств серед молоді та впливу проблем психічного здоровя, зокрема РДУГ, на злочинну поведінку і ймовірність залучення до криміногенного оточення.

Конференція завершує свою роботу 7 лютого.  Дивитися трансляцію можна за посиланням.

 

За матеріалами Психологічної служби КНУ

Фото – Володимир Беспалов

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024