Новини

 

Відбулась чергова зустріч адміністрації КНУ зі студентами

05.12.2019

4 грудня 2019 року в головному корпусі Університету відбулась традиційна зустріч представників адміністрації й студентського активу КНУ імені Тараса Шевченка. Цього разу зібрання було присвячене питанням функціонування студентського містечка.

У зустрічі взяли участь: ректор Леонід Губерський, перший проректор Олег Закусило, проректор Олександр Рожко, головний бухгалтер Валентина Денисенко, керівник Центру виховної роботи Ірина Кондратьєва, директор студмістечка Ірина Лібак, заступник директора студмістечка Юрій Батанов, головний лікар університетської клініки Віктор Черняк, декан фізичного факультету Микола Макарець, заступник декана фізичного факультету Володимир Горкавенко, начальник відділу матеріально-технічного забезпечення, укладання та супроводу договорів Олена Петраш, головний інженер університету Олександр Фомін, головний механік Анатолій Яцюк, заступник голови профспілкової організації університету по роботі зі студентами Вікторія Щербина.

Студентство представляли: члени студентського парламенту Університету, голови студентських парламентів факультетів та інститутів, студентська рада студмістечка, голови студентських рад гуртожитків, представники студентських профспілок, інші зацікавлені студенти.

Розпочав зустріч ректор Леонід Губерський, який коротко зупинився на питаннях, що доводиться вирішувати керівництву Університету для належного функціонування студентських гуртожитків. Зокрема, Леонід Васильович наголосив на тому, що однією з найбільших проблем є питання фінансування. Коштів, які виділяє держава на фінансування гуртожитків, вистачає на покриття лише третини від необхідних витрат. Університет постійно намагається віднайти гроші на компенсацію різниці у надходженнях від плати за проживання та реальними витратами. Ректор зазначив, що плата за гуртожиток у КНУ імені Тараса Шевченка є найменшою серед ЗВО Києва. Університет постійно поліпшує умови проживання і дозвілля у студмістечку, виділяючи значні кошти на капітальні та поточні ремонти інфраструктури, закупівлю обладнання. На жаль, не все залежить лише від Університету. Особливо це стосується отримання якісних послуг від комунальних служб міста. Ректор закликав студентів допомагати керівництву КНУ у вирішені питань з міськими службами через прояв громадянської позиції – створення та підтримки петицій до Київської міської ради та адміністрації міста. Ректор також висловив побажання про необхідність ефективнішої комунікації між студентами та адміністрацією студмістечка і керівництвом Університету, що допоможе швидшому вирішенню усіх нагальних питань. І закликав студентів дбайливіше ставитися до майна.

Ірина Лібак, директор студентського містечка, висловила сподівання, що всі студенти, які мешкають у гуртожитках відчули ті зміни, що відбувалися у студмістечку протягом року. За її словами, у цей період тривали поточні й капітальні ремонти майже в усіх гуртожитках. Також в усі читальні кімнати студмістечка закуплені нові столи та стільці, ведуться пошуки додаткових коштів на придбання іншого обладнання. Планами на наступний рік передбачена заміна ліфтів відразу у 4 гуртожитках: восьмому, одинадцятому, тринадцятому та шістнадцятому. Дирекція студмістечка намагається впроваджувати сучасні інформаційні технології для поліпшення комунікацій. Для пришвидшення зворотного зв’язку створено групи у соціальних мережах, оновлено особистий кабінет мешканця на сайті студмістечка, в якому вже зараз можна здійснити замовлення різноманітних довідок, заміну перепустки, виклик столяра чи сантехніка. У планах – перехід на електронний договір проживання та електронні перепустки за smart технологією.

Все це потребує великих зусиль та капіталовкладень. Адміністрація студмістечка спільно з керівництвом Університету намагається зробити найкращі умови для мешканців гуртожитків, але й очікує від студентів належного ставлення до всього, що їх оточує.

Проректор Олександр Рожко почав відповіді з питань охорони території студентського містечка. Так, за його словами, завдяки клопотанню керівництва Університету було відновлено роботу дільничного інспектора в гуртожитку номер тринадцять. Також ведеться робота із залучення охоронних фірм до патрулювання території. На жаль, у зв’язку з незалежними від керівництва обставинами, відбувається затягування процедури державних закупівель таких послуг. Для поліпшення безпеки в гуртожитках і на території ведуться роботи щодо встановлення та ремонту систем відеонагляду. Університет планує забезпечити так званими «тривожними кнопками» усі гуртожитки без винятку. А на території студмістечка запланована заміна старих опор освітлення на нові з економними ледівськими світильниками.

Для поліпшення комфортних умов проживання в гуртожитках та впровадження передових практик, найближчим часом у вигляді експерименту розглядається можливість залучення до прибирання місць спільного користування гуртожитку номер чотири клінінгової компанії.

На питання про якість опалення та інших комунальних послуг Олександр Дмитрович відповів, що існують об’єктивні причини, які не залежать від Університету, і суб’єктивні. Наприклад, зношеність міських комунікацій і невідповідність температури теплоносія – це проблеми, які Університет не може вирішити самостійно. Наразі ж до суб’єктивних причин можна віднести незадовільну культуру проживання студентів: захаращеність батарей, втрата тепла через погано зачинені вікна й двері, невчасне звернення до технічних служб з проблемними питаннями.

На питання щодо температурного режиму у житлових приміщеннях гуртожитків також відповідали головний інженер Університету Олександр Фомін та головний механік Анатолій Яцюк. За їхніми словами, у 95% приміщень житлового фонду гуртожитків температурний режим відповідає нормам. Наразі службою головного механіка університету було обстежено 324 кімнати у різних гуртожитках студмістечка, де не виявлено температурних порушень. А у тих гуртожитках, де є проблеми, технічними службами здійснюється низка заходів щодо поліпшення ситуації. Зокрема, проводиться хімічна очистка систем опалення, а також направлено листи до комунальних служб Києва щодо змін  технічних умов надання послуг з теплопостачання.

Про здоров’я студентів говорив головний лікар університетської клініки Віктор Черняк. Він зазначив, що за останніми дослідженнями, які проводили спеціалісти клініки серед студентів університету, 35% обстежених мають проблеми з серцево-судинною системою. Тому головний лікар закликає студентів частіше проходити обстеження у лікарів. Сьогодні це можна зробити на базі університетської клініки, адже вона має все необхідне обладнання. Також Віктор Анатолійович звернув увагу присутніх на те, що Україна зараз стоїть на порозі епідемії дифтерії. Він закликав студентів і викладачів зробити щеплення проти такої страшної недуги. Це можна зробити як в міській студентській поліклініці, так і в університетській клініці. Для цього Університет закупив додаткові дози ін’єкцій.

Порушив Віктор Черняк і одну з головних проблем, яка існує сьогодні у клініці – відсутність державного і міського фінансування медичного обслуговування студентів. Наразі за рішенням Київської міської адміністрації кошти на обслуговування студентів надаються лише міській студентській поліклініці. Тому всі витрати, пов’язані з обслуговуванням студентів здійснюються лише за рахунок Університету. Як альтернативу обслуговування у міській студентській поліклініці і розширення медичних послуг головний лікар університетської клініки пропонує запровадження страхової медицини. Купуючи страховий поліс за незначні кошти, студент чи співробітник Університету зможе цілий рік отримувати повний спектр медичного обслуговування в університетській клініці та медичних закладах-партнерах. Здійснення такого кроку відкриє нові перспективи не лише у поліпшені матеріальної бази клініки, а й запровадженні передових практик у медичному обслуговуванні.

У ході обговорення порушувалася низка інших важливих питань, на які студенти отримали вичерпні відповіді від представників адміністрації студентського містечка та керівництва Університету.

Наприкінці зустрічі Леонід Губерський вручив грамоти студентам за активну участь під час цьогорічного поселення в гуртожитки.

У свою чергу студентський парламент Університету та студрада студентського містечка подякували керівництву за постійну турботу й поліпшення умов проживання та дозвілля в гуртожитках і нагородила своєю відзнакою ректора Леоніда Губерського, директора студмістечка Ірину Лібак та заступника директора студентського містечка Юрія Батанова.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024