Новини

 

Олександр Пономарів змінює викладацьку ниву на дослідницьке поле

24.09.2019

Легенда Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Пономарів завершив свою більш ніж сорокарічну викладацьку діяльність, але обіцяв не полишати науки.

17 вересня на засіданні Вченої ради Інституту журналістики колектив засвідчив пошану науковій та викладацькій діяльності заслуженого професора Університету, доктора філологічних наук, професора кафедри мови та стилістики Олександра Даниловича Пономарева, вручивши спеціальний орден – «Зірку слави та заслуг» за видатні досягнення та значні особисті заслуги.

«Я пропрацював в університеті сорок років. У нас завжди був колектив однодумців, ми розуміли, що маємо робити. Я пишаюсь багатьма своїми учнями. Багато хто питає, чому я йду на пенсію. Я не йду на пенсію: вестиму й надалі свій блог на Бі-Бі-Сі, буду в міру можливості займатись наукою. Дякую вам усім і завжди залишаюся з вами», – подякував присутнім Олександр Данилович.

Із вітальним словом від колективу виступив директор Інституту журналістики Володимир Різун: «Олександр Данилович завжди був і залишається у вирі боротьби за українську мову в нашому суспільстві. Він – людина відверта, щира і принципова. І не тільки в мовному питанні, а й у питанні розвитку інформаційного поля нашої держави. Це справжній професор, справжній доктор наук». Директор побажав Олександрові Даниловичу й надалі брати активну участь у суспільно-політичному житті держави. «Ми раді з того, що в нашому колективі маємо такого колегу, бо Олександр Данилович – це слава Інституту журналістики», – додав Володимир Різун.

Улюбленцем студентів усіх поколінь журналістів називають професора його колеги й учні. А його вихованцями є майже вся сучасна медіаспільнота України.

 

Довідка:

Олександр Данилович Пономарів – доктор філологічних наук, професор кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік АН вищої школи України. Заступник голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т.Г. Шевченка. Заслужений журналіст України (1997), заслужений професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка (2013).

Народився 17 жовтня 1935 року. У 1961 році закінчив філологічний факультет Київського університету. Працював протягом 1961 – 1976 років в Інституті мовознавства ім. О.О. Потебні АН України, був редактором у видавництві. Понад сорок років свого життя (з 1979 по 2019) О.Д. Пономарів присвятив викладанню мовностилістичних дисциплін майбутнім журналістам у Київському університеті імені Тараса Шевченка, зокрема у 1988–2001 роках очолював кафедру. Підготував 10 кандидатів філологічних наук.

Олександр Данилович Пономарів – автор понад 250 наукових, науково-популярних і науково-публіцистичних праць, присвячених проблемам стилістики, культури та статусу української мови, українського правопису, нормативності мови ЗМК, українсько-грецьких мовно-літературних зв’язків, теорії й практики перекладу. Зокрема, в його доробку – монографія «Лексика грецького походження в українській мові» (2005), підручники й навчальні посібники «Стилістика сучасної української мови» (3-тє вид. – 2000 р.), «Культура слова: Мовностилістичні поради» (3-тє вид. – 2011), «Українське слово для всіх і для кожного» (2013, 2017), за його редакцією та у співавторстві побачили світ чотири видання підручника «Сучасна українська мова» (4-те вид. – 2008). Професор О.Д. Пономарів є одним з укладачів «Етимологічного словника української мови» в 7 томах (1982 – 2012), «Словника античної мітології» (2006), новогрецько-українського (2005) та українсько-новогрецького (2008) словників. Також веде науково-популярний блог на ВВС-Україна.

 

За матеріалами прес-служби Інституту журналістики

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024