Новини

 

До КНУ завітали його німецькі випускники-кібернетики

13.06.2019

 

 

 

По п’ятдесяти роках після початку навчання в 1969 році на факультеті кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка (на той час – Київського державного університету імені Тараса Шевченка) до своєї альма-матер завітали його німецькі випускники-кібернетики.

 

Іще під час планування зустрічі ініціативна група німецьких випускників у своєму листі-зверненні до адміністрації КНУ відзначила: «Бути випускниками цього Університету для нас – велика гордість. Здобута в Києві освіта дозволила нам за часів існування Німецької Демократичної Республіки, а також після об’єднання Німеччини виконувати цікаві й відповідальні завдання на підприємствах та в установах. Ми щиро вдячні всім доцентам факультету, які супроводжували нас на шляху до отримання дипломів. Упродовж навчання нам зустрічалися тільки доброзичливі люди, і вони завжди охоче нам допомагали».

Зустріч із першими випускниками теперішнього факультету комп’ютерних наук та кібернетики відбулася 13 червня 2019 року в залі для прийому офіційних делегацій головного навчального корпусу КНУ. Участь в офіційній зустрічі взяли німецькі та українські випускники 1974 року, їхні тодішні викладачі, а також проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки), ректор КНУ імені Тараса Шевченка та представники відділу міжнародного співробітництва Університету.

Леонід Губерський у своєму вітальному слові до шанованих іноземних гостей наголосив: «Надзвичайно приємно, коли люди, які стали студентами п’ятдесят років тому, не забули про той навчальний заклад, де колись здобували свою першу вищу освіту. Сьогодні ви тут, щоб зустрітися з тими, із ким ви навчалися й працювали в КНУ. Вважаю, що це найкраще свідоцтво того, наскільки цінною та міцною є дружба, котра зав’язалася між вами ще за часів студентської юності. Хочу переказати всім вам щирі вітання від ректорату й Вченої ради КНУ, а також усього колективу Університету!». Ректор охоче поділився з присутніми спогадами про те, що його останній рік здобуття вищої освіти, іще до вступу в аспірантуру, збігся в часі з першим роком заснування факультету кібернетики, тому декого зі студентів-іноземців він пам’ятає ще з часів свого студентства. Леонід Губерський відзначив, що восени 2018 року в Університеті побувала з візитом федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, а партнерами сучасного КНУ виступають близько п’ятдесяти провідних навчальних закладів Німеччини. На завершення свого виступу ректор розповів випускникам із Німеччини про основні віхи розвитку КНУ імені Тараса Шевченка від часу завершення їхнього навчання та про науковий і міжнародний потенціал закладу вищої освіти.

Під час зустрічі студенти-іноземці мали нагоду поспілкуватися зі своїми колишніми викладачами, оскільки на зустрічі були присутні завідувач кафедри економічної кібернетики Олександр Черняк, доцент кафедри економічної кібернетики Іван Коваленко, професорка кафедри економічної кібернетики Олена Карагодова й асистент кафедри моделювання складних систем (наразі – професор) Олександр Наконечний. Олена Карагодова й Іван Коваленко охоче пригадували цікаві й навіть кумедні епізоди з життя своїх колишніх студентів, зичили їм подальших успіхів і всіляких здобутків. Випускники-кібернетики з Німеччини висловлювали щиру вдячність своїм колишнім викладачам, а адміністрації Університету – за теплу зустріч і приємні подарункові видання, у яких було відображено основні студентські факти про навчання кожного з них.

Потому німецькі й українські студенти-кібернетики завітали до 204 аудиторії головного навчального корпусу, бо саме в ній вони займалися за часів свого навчання в КНУ. Кожен охочий міг поділитися зі своїми однолітками спогадами про роки студентства й коротко розповісти про своє особисте життя, згадати про власні уподобання, інтереси й професійні досягнення. Потому випускники факультету кібернетики відвідали Музей історії Університету, оглянули експозицію й прослухали розповідь директорки Людмили Круглової про історію заснування Університету та й самого Музею. Найохочіше студенти-іноземці розпитували про історії, пов’язані з вибором кольору для головного навчального корпусу, тож Людмила Круглова люб’язно розповіла шанованим гостям як про реальні, так і про вигадані химерні сюжети.

Випускники-іноземці були щиро розчулені увагою й ретельною підготовкою адміністрації й колективу КНУ теплотою зустрічі, радо спілкувалися зі своїми однолітками й викладачами та фотографувалися на згадку про цю неймовірну зустріч випускників із України та Німеччини.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024