Новини

 

Лекція-дискусія директора Української служби «Голосу Америки» в Університеті

14.05.2019

 

Студенти, викладачі й співробітники історичного факультету й інших навчальних підрозділів Київського національного університету імені Тараса Шевченка мали нагоду особисто поспілкуватися з Адріяном Кармазиним, американцем українського походження та екс-директором Української служби «Голосу Америки».

 

Публічний захід було проведено 13 травня 2019 року в головному навчальному корпусі КНУ. Співорганізаторами події виступили співробітники кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, активісти студентського парламенту історичного факультету Університету, а також представники Української асоціації американістики.

Завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн, професор Олег Машевський представив поважного гостя учасникам лекції-дискусії. Із вітальним словом виступив декан історичного факультету, професор Іван Патриляк. Модераторкою заходу виступила доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Ольга Сухобокова. На зустріч із Адріяном Кармазином завітали студенти й магістри, які навчаються за напрямом «Американістика та Європейські студії», аспіранти й викладачі історичного факультету КНУ, представники Української асоціації американістів, фахівці з міжнародних відносин. Головну увагу спікер приділив 27-літньому періодові своєї роботи в Українській службі американської федеральної радіостанції «Голос Америки». Адріян Кармазин розпочав роботу на «Голосі Америки» після закінчення Мічіганського університету, на радіостанції почав працювати як кореспондент (із 1988 року), а дійшов у професійній кар’єрі до рівня заступника директора Української служби ГА (із 1999 року) та її директора (листопада 2005–вересня 2015 року). Українська служба «Голосу Америки» завжди висвітлювала доленосні події для України, США та світу. Зокрема, її слухачі отримували інформацію про розпад СРСР, проголошення незалежності України, події Помаранчевої революції, Євромайдану, або Революції Гідності, дізнавалися про початок російської збройної агресії проти України. За безпосередньої участі Адріяна Кармазина Українська служба ГА створила мережу кореспондентських пунктів в Українi, налагодила спiвпрацю з українськими FM-станцiями й телеканалами (насаперед, 5-м каналом, який і досі транслює передачі цієї служби). Також Адріян Кармазин координував реструктуризацiю щотижневого тележурналу «Вiкно в Америку», ініціював щоденну програму новин «Час-Time» та регулярнi прямi включення із українських телекомпанiй. Окрім того, Адріян Кармазин презентував учасникам лекції-дискусії основні етапи й напрями діяльності Фундації «U.S.-Ukraine», котру він наразі представляє, а також розповів присутнім про сучасні тенденції суспільно-політичного життя США.

Гості зацікавлено слухали доповідь лектора зі США й скористалися нагодою поставити Адріянові Кармазину безліч дискусійних запитань. У своїх відповідях лектор усіляко підкреслював важливу роль «Голосу Америки» як у становленні демократії в Україні, так і в протидії російській агресії в інформаційній сфері.

 

Довідково: Адріян Кармазин – американський журналіст українського походження, державний службовець та активний громадський діяч, директор Української служби «Голосу Америки» в 2005–2015 роках, спеціальний радник зі стратегічних комунікацій та розвитку Фундації «U.S.-Ukraine» у Вашингтоні, запрошений лектор Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, ХНУ імені В. Каразіна та ЛНУ імені Івана Франка під егідою Fulbright Specialist Program.

 

За матеріалами Ольги Сухобокової,

кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн

історичного факультету КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024