Новини

 

В Інституті журналістики відсвяткували Всесвітній день театру

28.03.2019

 

 

Святковим концертом і професійним майстер-класом студенти й викладачі Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка відзначили Всесвітній день театру.

 

Урочистий захід було організовано 27 березня 2019 року, керівником мистецького проекту виступила доцент кафедри кіно- і телемистецтва Людмила Лимар. До організації й проведення концерту долучилися студенти, які навчаються за ОП «Кіно- і телемистецтво».

Всесвітній день театру став справжнім святом для студентсько-викладацького колективу Інституту журналістики. Свято вдалося організувати в досить незвичайному форматі: захід відбувався не тільки як концерт із яскравими творчими виступами, але й включав номери у форматі фахових майстер-класів. Людмила Лимар продемонструвала разом зі студентами своїх груп, як саме проходять навчальні заняття з акторської майстерності в Інституті журналістики.

У концерті взяв участь і запрошений гість, актор Юрій Раєвський. Театральний діяч продемонстрував присутнім особисті вміння й навички з акторської майстерності. Юрій Раєвський ознайомив гостей святкового заходу з поетапним процесом акторських перевтілень, зокрема, відтворив, як за лічені секунди професійний актор може візуально перетворитися зі щасливої людини в злого й роздратованого персонажа театральної постановки, а потім зробити все навпаки. Продовженням святкування стали номери й міні-постановки, підготовлені самими студентами Інституту журналістики КНУ. Студенти якнайкраще продемонстрували присутнім власні акторські таланти: хтось декламував уривки з відомих п’єс, інші – співали або танцювали.

Викладачі й студенти Інституту журналістики переконані, що подібні мистецькі заходи дозволяють випускникам Університету пересвідчитися в актуальності обраного фаху й стати справжніми професіоналами своєї справи.

 

Довідково: Всесвітній день театру щорічно відзначається 27 березня. За переказами, що не підтверджені історичними фактами, саме в цей день відбулася прем’єра першої театральної вистави в Стародавньому Римі. А от професійне свято було засноване на ІХ конгресі у Відні за ініціативою Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО в 1961 році. Святкувати цей день почали з 1962 року, завдяки зусиллям із популяризації цього заходу Жана Кокто, театрального діяча й актора з Франції, який публічно сповістив громадськість про існування цієї урочистості для відзначення професіоналів-театралів. Всесвітній день театру не вважається державним святом і не є вихідним днем. Із нагоди цього свята низка світових і українських театрів бере участь у театральних фестивалях, концертах або ж готують прем’єрні вистави.

 

За матеріалами Єлизавети Чижик,

студентки Інституту журналістики КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024