Новини

 

Школа цифрової безпеки в Інституті журналістики

14.03.2019

 

Студенти Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка мали можливість взяти участь у професійному майстер-класі «Ризики цифрового світу та відповіді кібербезпеки».

 

Освітня подія відбулася 12 березня 2019 року, а її співорганізаторами виступили співробітники Інституту журналістики КНУ й колектив Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП). Майстер-клас став третім у серії навчальних заходів, присвячених особливостям роботи сучасного журналіста з інформацією в цифровому медійному просторі.

Під час навчання майбутні журналісти мали нагоду опанувати практичні навички роботи з відкритими даними, навчитися ефективно використовувати аналітичний інструментарій, дізнатися про базові засади фактчекінгу й цифрової безпеки. Допомагали студентам у тому медіа-тренери з Інституту розвитку регіональної преси, представники Школи цифрової безпеки Інтерньюз-Україна та YouControl.

Навчання для студентів розпочалися з практичного воркшопу «Як управляти інформацією в епоху Instagram та Telegram», який проводили Андрій Маштаков і Павло Білоусов (Інтерньюз-Україна). Учасники заходу дізналися про таке поняття, як «цифрова гігієна», і розібралися, чому ж вона є такою важливою для журналістів. Лектори воркшопу допомогли студентам ознайомитися з роботою надзвичайно зручних для медійників сервісів, а також ознайомили слухачів із секретами роботи з інформацією в соціальних мережах. Студенти не тільки уважно прослухали навчальний матеріал, а й активно ставили доповідачам актуальні для функціонування сучасних медіа запитання.

Продовжила ведення майстер-класу в Інституті журналістики КНУ Альона Романюк, координаторка проекту «По той бік новин» ІРРП. Тренерка спеціалізується на виявленні фейків у медіа, тому й розповідала учасникам майстер-класу про унікальний експеримент із кульовими блискавками, метою якого було довести важливість обов’язкової перевірки інформації для кожного із журналістів. Студенти обговорили з тренеркою Альоною Романюк, наскільки важливими для роботи в сучасних медіа є уважність і критичне мислення, що повинні б стати невід’ємними рисами сучасного професіонала-медійника.

Наступним для студентів став майстер-клас «Ризики цифрового світу та відповіді кібербезпеки» від медіа-тренер ІРРП Олександра Волошина. Під час виступу експерт розповів учасникам про таке явище персоналізації пошуку в мережі, як «бульбашка фільтрів» (filter bubble), а також переконав слухачів у тому, що професійний журналіст повинен завжди мислити ширше, аніж його аудиторія. Студенти змогли дізнатися, як можливо вийти за межі традиційних повідомлень медіа-джерел, а також про те, де брати матеріали для актуального репортажу і як перевіряти інформацію перед її оприлюдненням у ЗМІ.

Під час проведення освітнього заходу студенти мали можливість послухати виступ Людмили Панкратової, медіа-юристки ІРРП, котра звернула увагу на правові аспекти доступу до публічної інформації.

Упродовж майстер-класу «Ризики цифрового світу та відповіді кібербезпеки» експерти багато говорили зі студентами про соціальні мережі. Тренери переконали слухачів, що для журналістів вони є невичерпним джерелом інформації, тому й самому журналістові потрібно знати елементарні правила поведінки в мережах і намагатися дотримуватися їх. Доповідачі поділилися зі студентством Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка лайфгаками й інструментами для роботи в цифровому середовищі.

За підсумками майстер-класів учасники отримують сертифікати. Наразі ж навчання для студентів продовжується, тож їх чекає ще безліч цікавих занять від справжніх професіоналів-медійників.

 

За матеріалами Катерини Горської, ІЖ КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024