Новини

 

Зустріч адміністрації КНУ зі студентським активом

21.02.2019

12 лютого 2019 року в головному корпусі Університету відбулась чергова робоча зустріч представників адміністрації й студентського активу КНУ імені Тараса Шевченка.

У зустрічі взяли участь: ректор Леонід Губерський, проректори Володимир Бугров і Олександр Рожко, керівник Центру виховної роботи Ірина Кондратьєва, головний бухгалтер Валентина Денисенко, директор студмістечка Ірина Лібак, а також керівники адміністративно-господарських служб.

Студентство на зустрічі представляли: члени студентського парламенту Університету, голови студентських парламентів факультетів та інститутів, студентська рада студмістечка, голови студентських рад гуртожитків, представники студентських профспілок, інші зацікавлені студенти.

Актуальні для університетського студентства запитання представники студпарламенту заздалегідь збирали через соціальні мережі, також всі охочі студенти могли особисто прийти на зустріч і поставити проблемні запитання.

Розпочав зустріч ректор Леонід Губерський, який ознайомив студентський актив з основними проблемами, над котрими зараз працює адміністрація в усіх сферах університетського життя.

Відповідаючи на запитання про реалізацію пільгового проїзду для курсантів Військового інституту КНУ, ректор наголосив, що це питання він порушував уже перед Київською міською адміністрацією й не припиняє працювати над пришвидшенням цього процесу разом із керівництвом ВІКНУ та студентським парламентом. Наразі позитивного рішення немає, але Університет буде наполягати на вирішенні цього питання.

Насамперед студентів турбує термомодернізація корпусів природничих факультетів, що розміщені на проспекті академіка Глушкова.

Ректор Леонід Губерський та проректор Олександр Рожко детально ознайомили студентів із ситуацією навколо цієї проблеми та планами адміністрації щодо їх вирішення. Сьогодні Університет здійснює реалізацію проекту цільових екологічних (зелених) інвестицій у період дії зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, за яким за кошти Іспанії (яка має зобов’язання за згаданим протоколом) буде модернізовано корпуси факультету комп’ютерних наук та кібернетики, а також механіко-математичного факультету. Кошторис модернізації становить 172 млн. грн. Протягом трьох років адміністрація докладала чимало зусиль, щоб цей проект було втілено. І вже 5 березня 2019 року розпочнуться роботи на механіко-математичному факультеті.

За словами проректора Олександра Рожка, Університет бере участь у конкурсному відборі заявок на фінансування в рамках Енергоефективного компоненту Етапу ІІ Проекту «Вища освіта України», що реалізується Міністерством освіти і науки України спільно з Європейським інвестиційним банком та NEFCO – Північною екологічною фінансовою компанією. За цим проектом передбачається термомодернізація корпусів факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем, а також фізичного факультету. Кошторис робіт оцінюється в 220 млн. грн.

Студентів також цікавила низка питань, пов’язаних з навчальним процесом, зокрема, чому в цьому навчальному році різниться кількість навчальних тижнів у першому та другому семестрах; коли покращиться робота загальноуніверситетської бази даних «Тритон» на юридичному факультеті; чи є система оцінювання результатів навчання за семестр «60+40» обов’язковою; чи існує порядок нарахування стипендій для студентів 1 курсу, які потрапили на межу рейтингового списку й при цьому мають однакові бали; як забезпечується реалізація прав студентів на вибіркові дисципліни на факультетах та в інститутах?

На ці питання відповідали проректори Володимир Бугров та Олександр Рожко, а також головний бухгалтер Валентина Денисенко. Зокрема було зазначено, що розподіл тижнів за семестрами склався на прохання студентів, щоб створити умови для новорічно-різдвяних канікул, при цьому Університет виконує навчальний план у повному обсязі. Зараз вже розпочалася підготовка графіку роботи на наступний навчальний рік, тому студентам було запропоновано обговорити це питання у своїх колективах та внести адміністрації Університету свої пропозиції.

Щодо системи оцінювання було відзначено, що вона викладена в Положенні про організацію освітнього процесу, і дотримання цього Положення є обов’язковим для всіх викладачів. Із наступного навчального року Науково-методичний центр посилить контроль за тим, щоб кожен викладач дотримувався вимог цього Положення.

Стосовно нарахування стипендій першокурсникам ситуація така: зараз розробляються зміни до Правил про нарахування стипендій, де буде передбачено, що при рівних рейтингових балах перевага надаватиметься тому студентові, у якого вищий бал із профільного предмета за результатами ЗНО.

Щодо роботи бази даних «Тритон» на юридичному факультеті, на переконання проректора Володимира Бугрова, ця система на факультеті, як і в Університеті загалом, працює в штатному режимі. У випадках, коли трапляються збої, варто звертатися до ІОЦ КНУ.

Про реалізацію вибору курсів проректор Володимир Бугров зауважив, що в Університеті в цілому налагоджена система вибіркових курсів, але на факультетах та інститутах не завжди проводяться роз’яснювальна робота й відповідні організаційні заходи, тому необхідно провести загальноуніверситетську інформаційну кампанію щодо можливостей обрання вибіркових курсів.

Мешканців студмістечка цікавило, які заходи планує адміністрація Університету щодо продовження роботи з благоустрою студмістечка й територій, розташованих біля навчальних корпусів на проспекті Глушкова; чи будуть оновлюватися спортивні зали гуртожитків новим обладнанням; яким чином посилиться охорона студмістечка?

Проектор Олександр Рожко, головний інженер Університету Олександр Фомін, директор студмістечка Ірина Лібак та керівник Центру виховної роботи Ірина Кондратьєва поінформували, що вже навесні розпочнуться роботи з благоустрою та покращення освітлення території на проспекті Глушкова й у студмістечку, планується висадження нових дерев, оновлення лавок, ремонт асфальтових доріжок. Буде продовжено оновлення спортивного обладнання в гуртожитках. До цих заходів долучаться й студентські профспілкові організації.

При обговоренні питання щодо поліпшення безпеки в студмістечку представники адміністрації зауважили, що завдяки угоді з управлінням поліції Голосіївського району міста Києва буде посилено патрулювання території студмістечка, а також буде відновлено роботу дільничного, для діяльності якого в 2016 році було облаштовано опорний пункт у гуртожитку № 13.

Студенти зацікавлено обговорювали реалізацію проектів «Громадського бюджету Києва» – Smart Rex, фінансування котрого в 2017 році вибороли студенти факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем (ФРЕКС), що передбачає облаштування на їхньому факультеті лабораторії технологій Internet of Things (IoT) для створення систем енергозбереження. Наразі проект перебуває в стадії виконання, затримка реалізації проекту пов’язана зі зміною умов самого «Громадського бюджету». Восени 2018 року студенти Інституту міжнародних відносин здобули грант на облаштування IIR Open Space у корпусі на вул. Юрія Іллєнка, 36/1. Бухгалтерія Університету уже склала детальний кошторис виконання робіт, які повинні бути профінансовані протягом 2019 року.

Під час зустрічі було порушено питання про створення належних умов для людей з інвалідністю в корпусах Університету.

Відповідаючи на це питання, проректор Олександр Рожко та головний інженер Олександр Фомін поінформували, що адміністрація Університету уже відпрацьовує низку проектів щодо облаштування ліфтів, підйомників і спеціальних кабінок у вбиральнях у головному корпусі КНУ, Науковій бібліотеці імені М. Максимовича, у гуманітарному корпусі. Згодом подібні пристосування з’являться і в інших корпусах Університету.

Студентів також цікавила профілактика епідемії кору. Директор студмістечка Ірина Лібак та керівник Центру виховної роботи Ірина Кондратьєва поінформували, що студентською поліклінікою вживаються всі необхідні профілактичні заходи. У студмістечку та в усіх навчальних корпусах КНУ, а також на офіційних комунікаційних платформах розміщено інформацію про симптоми захворювання, про можливість зробити щеплення в Університетській поліклініці (вулиця М. Ломоносова, 36) та Київській міській студентській поліклініці (вулиця Політехнічна, 25/29).

У ході обговорення порушувалася низка інших важливих питань, на які студенти отримали вичерпні відповіді від представників ректорату. Підсумки зустрічі прокоментував ректор Леонід Губерський, який зазначив важливість таких робочих нарад адміністрації й студентського активу задля спільного вирішення актуальних питань студентського життя.

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024