Новини

 

На честь репортера Ґарета Джонса в Києві назвуть провулок

20.02.2019

Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка (офіційна) та творча група фільму про Джонса Ґарета звернулися до Київської міської ради з проханням  назвати новий провулок у Шевченківському районі на честь британського журналіста Ґарета Джонса. Вчора Комісія з питань найменувань Київської міської ради  одноголосно проголосувала за цю пропозицію. 

Ім’я британського Журналіста, який перший під своїм іменем розповів світові про Голодомор в Україні 1932-33 рр. нагадуватиме всім,  хто йде в  цей нелегкий фах, про чесність, гідність і відповідальність.

Ґарет Джонс (1905–1935) молодий журналіст з Уельсу. Його перу належать  кілька гучних репортажів. Він взяв інтерв’ю у Гітлера, працював радником прем’єр-міністра Великої Британії Ллойд Джорджа. У 1933 році під час поїздки в СРСР йому вдалося побувати в українських селах, де люди помирали від голоду.

Після повернення до Європи, журналіст опублікував правдивий репортаж про Голодомор, в якому йшлося про те, що це штучний голод, організований за наказом Сталіна. Він розповів про загибель мільйонів українців. Його публікації намагалися спростувати іноземні журналісти, лояльні до Радянської влади, зокрема пулітцерівський лауреат Волтер Дюранті. Однак Ґарет Джонс продовжував оприлюднювати у світовій пресі свідчення про Голодомор в Україні

Ґарета Джонса було вбито в Манчжурії у 1935 році за нез’ясованих обставин. У різних джерелах йдеться про те, що встановлені факти щодо смерті Джонса дають підстави стверджувати, що до його загибелі причетні радянські спецслужби.

Український інститут національної пам’яті присвятив виставку “Люди правди” журналістам та громадським діячам, завдяки яким світ дізнався про трагедію Голодомору, серед яких є і Ґарет Джонс.

Нагадаємо, що студентки Інституту журналістики Олена Тищук і Валентина Пасічна ще навесні підготували книжку  «Журналіст Ґарет Джонс». У ній 132 сторінки. Має два розділи біографія і статті, передмову і бібліографію.

За мотивами життя журналіста українсько-польська творча група зняла фільм “Ґарет Джонс”. Прем’єра фільму відбудеться в листопаді.

В Інституті  вже готуються до цієї події.  Будуть цікаві заходи.

 

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024